IVAN ĐIKIĆ: Kolega Lauc je Vladin antivakserski stručnjak

Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na HRT-u i među ostalim odgovorio na pitanje – jesu li znanstvenici dijelom odgovorni za nisku procijepljenost u Hrvatskoj? U odgovoru je opet uputio strijelice prema znanstveniku Gordanu Laucu.

– Znanstvenici prije svega moraju imati slobodu iznošenja svojih mišljenja. Mogu se ili ne moraju slagati u znanstvenim forumima. Ono što je opasnost kada vrlo mali broj oportunih i medijski eksponiranih znanstvenika počinju kontrirati onome što je znanstvena istina i onda imamo problem, rekao je Đikić za HRT.

– Ako Vlada dopusti da takve neznanstvene poruke budu puštene preko službenih kanala Vlade, onda imate problem. u Njemačkoj se to nije dogodilo, jer imamo snažnu Vladu i Robert Koch institut. U Hrvatskoj se dogodio paradoks, gdje osobe koje direktno s fake news stranica prenose netočne, neznanstvene informacije na službenim sastancima Znanstvenog savjeta Vlade. To predstavlja ogromni problem i u Hrvatskoj je dovelo do smanjenja povjerenja ne samo u cijepljenje nego i u odluke koje Vlada donosi. To je problem isključivo Vlade koja je to dopustila.

Na pitanje je tu riječ o gospodinu Laucu, Đikić kaže, svi znamo da je on član Znanstvenog savjeta. Iznosio je nekoliko netočnih informacija – da maske ne pomažu, da virus nestaje, da ga nema, da cijepljenje ne zaštićuje populaciju.

– Kolega Lauc nije problem za javnost, on je Vladin antivakserski stručnjak i to je problem, to je kao da Sladoljev sjedi u Znanstvenom savjetu i da ga premijer Plenković brani javno ili da ga kudi samo kada treba, ali ga i dalje održava u Znanstvenom savjetu. Prema tome, problem kolege Lauca, je problem Vlade i premijera koji to treba riješiti. Na ovaj način javnost će se pitati zašto Vlada kalkulira, zašto dopušta da se govore kontradiktorne informacije na istom Znanstvenom savjetu i da se prezentira u javnost potpuno nekritično. Shvaćam ljude koji su neškolovani i da se postavlja pitanje možemo li vjerovati Vladi kada se govori je li i cjepivo dobro.