ISTRAŽUJEMO: Strašan Zika virus prenose komarci – trebaju li nam uopće?

komarac

Insekti su važni oprašivači mnogih biljaka i hrana za krupnije vrste, no jesu li nam baš svi potrebni?

Čudnovato je kako nešto toliko sitno i krhko poput komaraca može nanijeti toliku štetu. Kao jedni od glavnih prijenosnika virusa Zika komarci su se našli na meti mnogih, a što bi se dogodilo kad bi svi odjednom nestali? Kratak odgovor je nemoguće dati.

Kao i što sve ima svrhu u prirodi tako i svih 3.500 vrsta komaraca nekome donosi dobro. Mužjaci se hrane nektarom što ih čini važnim oprašivačima. Također, komarci svih starosnih kategorija i oba spola su važan izvor hrane mnogim životinjama.

Šišmiši su jedni od najvećih neprijatelja komaraca, a oni čine velik dio njihove prehrane. Postavlja se pitanje kako bi nestanak komaraca utjecao na njih. Zapravo ne bi pretjerano, kaže biolog Winifred Frick, stručnjak za šišmiše s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu.

Većina šišmiša su predatori koji ne biraju što će pojesti – komarce, bube ili nešto drugo.

„Ne postoji vrsta šišmiša koji jedu isključivo komarce“, rekla je Frick.

Većina vrsta komaraca su aktivne samo preko dana, što šišmišima ne odgovara. Komarci Aedes aegypti i Aedes albopictus su vrste kojima se prepisuje prenošenje Zika virusa, te vrste su također aktivne samo preko dana.

Istrebljivanje komaraca metodama poput DDT-a ili pesticida, više bi štetila šišmišima nego komarcima. „Brinem se da bi kolateralna šteta ekstenzivnog korištenja pesticida dovela do ozbiljnih posljedica za šišmiše i druge vrste“, kaže Frick.

Za druge vrste, „kompletno istrebljivanje komaraca bi donijelo posljedice koje ne možemo predvidjeti“, kaže Ann Froschauer, specijalist za odnose s javnošću američke Službe za ribe i divlje životinje. Glavni problem je što ne znamo dovoljno o tome gdje se komarci nalaze u hranidbenom lancu.

Međutim, s aspekta kontrole bolesti, istrebljivanje komaraca bi imalo velike posljedice na svjetsko zdravlje. Osim Zika virusa komarci su prijenosnici malarije – Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 438.000 ljudi je umrlo od malarije u 2015. Također, komarci su prijenosnici denga virusa (22.000 smrti godišnje) i žute groznice (30.000 smrti godišnje).

Je li moguće istrijebiti sve komarce – a vjerojatno nije – još mnogo toga moramo razumjeti o „malim stvarima koje pokreću svijet“ kako ih je biolog E.O. Wilson jednom nazvao. (b. b.)