ISTRAŽNI ZATVOR: Na mjesec dana idu svi osumnjičeni za pljačku INA-e tešku milijardu kuna

Uskok je u nedjelju pokrenuo istragu i zatražio pritvaranje svih petero uhićenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom koje sumnjiče za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

Sutkinja je za svih petero okrivljenika za veliku pljačku Ine odredila istraži zatvor u trajanju od mjesec dana.

Istražni zatvor tražen je u odnosu na pet okrivljenika. Svaki okrivljeni imali su razloge za istražni zatvor koji su detaljno obrazloženi i prijedlog Uskoka je u cijelosti usvojen. Određen je istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela u trajanju od mjesec dana, rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a, Danijela Raspović Tomac.

Istaknula je kako svjedoci nisu saslušani jer je istraga otvorena tek danas. “U okviru tih mjesec dana imamo vremena da ispitamo svjedoke, određeni broj sukladno mogućnostima i dinamici rada Uskoka”, dodala je.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

O slučaju se oglasila i policija. 

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek su po nalogu i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija i Uredom za sprječavanje pranja novca, proveli kriminalističko istraživanje nad pet osoba (47-, 44-, 53-, 75-godišnjak i 59-godišnjakinja) i jednim trgovačkim društvom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela pranja novca.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 47-godišnjak, u svojstvu odgovorne osobe naftne kompanije, potom trgovačkog društva za opskrbu plinom te nadzornog odbora trgovačkog društva za distribuciju i opskrbu plinom, od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u dogovoru sa 44-godišnjakom kao članom i direktorom privatnog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom i 53-godišnjakom kao članom tog trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom te 59-godišnjakinjom kao direktoricom trgovačkog društva za opskrbu plinom i 75-godišnjakom, pribavljao značajnu nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge, time oštetivši naftnu kompaniju na razlici cijene prirodnog plina.

Naime, sumnja se da je 44-godišnjak, sukladno prethodnom dogovoru s 47-godišnjakom, u ime trgovačkog društva za trgovanje prirodnim plinom ishodio dozvolu neovisne pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom. Potom su 47-godišnjak, kao odgovorna osoba naftne kompanije i 59-godišnjakinja, kao direktorica trgovačkog društva za opskrbu plinom, u ime svojih društava osigurali prodaju plina kupcu – trgovačkom društvu za trgovanje prirodnim plinom 44-godišnjaka po povlaštenoj cijeni neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu.

Tako kupljeni prirodni plin 44-godišnjak je kontinuirano prodavao inozemnom kupcu društvu po stvarnim tržišnim cijenama. Na taj način je trgovačko društvo u kojem je 44-godišnjak odgovorna osoba ostvarilo prihode od prodaje plina preko 170 milijuna eura, a kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila je više od milijarde kuna.

Kako bi se prikrila ostvarena korist 47-godišnjaka, trgovačko društvo 44-godišnjaka je uplatio većinu sredstva od prodaje plina na račune 44-godišnjaka i s njim povezanog društava, te na račune 53-godišnjaka, dok je dio ostao na računu društva. Od tako uplaćenih sredstava, osumnjičenici su dio zadržali za sebe, a najveći dio je prenesen na račun 75-godišnjaka na kojem je 47-godišnjak imao ovlast punomoćnika.

Na opisani način je naftna kompanija oštećena za više od milijardu kuna, dok su 47-, 75-, 44- 53-godišnjak te društvo za trgovanje prirodnim plinom ostvarili nepripadnu imovinsku korist veću od 800 milijuna kuna.

Dio ovako stečenog novca 44-godišnjak je, kako bi neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, potom prenosio na bankovne račune, a onda i ulagao u kupnju i opremanje nekretnina, kupnju vozila, te u fondove radi ostvarenja dobiti od takvih ulaganja. Također je 75-godišnjak dio tako stečenog novca uložio u kupnju kuće na području Šibenika. Na taj način su, sumnja se, oprali više od 15 milijuna kuna.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca.

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Zagreba, Šibenika i Vinkovaca tijekom kojih je pronađena poslovna i druga dokumentacija koja se odnosi na naprijed opisane nezakonite radnje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijete odgovarajuću kaznenu prijavu, priopćeno je iz policije.

Priopćenje Porezne uprave

“Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva. Naime, osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, osobno ili kao pomagači, počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kazneno djelo pranja novca (čl. 246. i čl. 38. u vezi s čl. 329. i čl. 265. Kaznenog zakona).

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna. Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu. Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od 1.046.462.795,52 kuna.

Kako bi se stvorio privid zakonitog izvora sredstava, nepripadno stečena imovinska korist isplaćivala se u obliku dohotka od kapitala i pozajmica, a također se, putem bankovnog računa rodbinski povezane osobe, prikriveno isplaćivala osobi koja je imala ključnu ulogu u organizaciji i omogućavanju štetne prodaje plina. Potom se dio nezakonito stečenog novca ulagao u nekretnine i vozila čime su ostvareni elementi pranja novca od najmanje 15.499.635,38 kn.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!