ISTRAŽIVANJE ZA EU PARLAMENT: Evo tko bi sve dobio zastupnike

Da su sada izbori za Europski parlament, prema istraživanju HRejting koje za HRT radi agencija Promocija plus, pobijedio bi HDZ.

Na izborima bi HDZ osvojio najviše – 27% glasova, slijedi ga SDP koji ima 16,4%, treći je Živi zid s 9,3%, a četvrta Amsterdamska koalicija s 8,4%. Među prvih pet je i Most koji uživa potporu 6,4% birača.

Ispod izbornog praga su Neovisni za Hrvatsku, koji su sa 4,3% najbliži pragu. Od stranke Milana Bandića s 3,6% bolje je prošla novoosnovana stranka Dalije Orešković – Start koja bi dobila 4,1%.

Anketa ne daje nikakve šanse za prolazak u Europski parlament koalicija Hrasta i konzervativaca aktualne europarlametarke Ruže Tomašić. Osvojili bi tek 2,8%. Još lošije kod birača prolazi Pametno s 2,6% te vladajući HNS s 2,3% i HSLS 0,7%.

Hrvatska trenutačno u Strasbourgu ima 11 zastupnika. Hoće li ih od lipnja imati isto toliko ili 12, ovisi o Britancima, odnosno Brexitu.

Mandate bi prema istraživanju na euroizborima sigurno osvojile četiri stranke, odnosno koalicije. HDZ bi dobio pet, SDP tri, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika.

Postoje još dva granična mandata za koje se bori šest stranaka HDZ, Živi zid i Most, koji bi time dobio i jedinog zastupnika u Europskom parlamentu. U igri, ali bez velikih šansi za osvajanje jednog i ujedno jedinog mandata su Neovisni za Hrvatsku, Start i stranka Milana Bandića, javlja HRT.