ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Za neradnu nedjelju trgovina je 90 posto građana – kaže Petir

Marijana Petir 1

Devedeset posto građana Republike Hrvatske smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama – rezultati su to istraživanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom napravljenog u suradnji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir i tvrtke MediaNet.

Izvješće: Media servis

Petir je rezultate predstavila na okruglom stolu “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme”.

Hrvatska se nalazi na samom vrhu ljestvice zemalja po radu nedjeljom (čak 36,7 posto hrvatskih radnika radi nedjeljom, dok je europski prosjek 25,3 posto). Prema istraživanju za neradnu nedjelju izjasnilo se 94 posto građana u kontinentalnoj Hrvatskoj, 88 posto u Primorju, Lici, Dalmaciji i jugu Hrvatske dok je u Zagrebu 87 posto građana za uvođenje slobodne nedjelje.

“Ovaj okrugli stol prva je karika u otvaranju dijaloga za rješavanje ovoga problema jer usklađenim privatnim, profesionalnim i obiteljskim životom utječemo na dobrobit pojedinca, obitelji, ali i društva u cjelini“, izjavila je Petir. Tumačeći podatke Eurostata, Petir pojašnjava kako se zaposlenost u nespecijaliziranim maloprodajnim trgovinama zapravo smanjila u zemljama članicama EU koje nemaju zabranu rada nedjeljom, dok je trend sasvim suprotan u zemljama koje zabranjuju rad nedjeljom – u nekima od njih zaposlenost je porasla za čak 16 do 21 posto.

“Unatoč tvrdnji pojedinih trgovaca i trgovačkih lanaca kako im je promet nedjeljom najveći i ukoliko se ukine radna nedjelja da će bilježiti značajne gubitke te da će morati otpuštati radnike, demantiraju ih podaci Porezne uprave koja je zabilježila u 2015. godini da je promet ako gledamo sve pravne osobe ukupno najveći petkom te da je nedjeljom gotovo 50 posto manji promet u odnosu na petak”, pojašnjava Petir.

Naglasila je kako je i u susjednoj Italiji nedjelja slobodna za 80 posto radnika dok vlasnici sami odlučuju o radnom vremenu svojih trgovina u Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj i naravno Hrvatskoj. Za razliku od njih, Cipar, Finska, Luksemburg, Malta, Portugal i Španjolska imaju točno propisano vrijeme u kojima trgovine mogu biti otvorene nedjeljom i nacionalnim praznikom, a to vrijeme u velikoj će mjeri ovisiti o dobu godine te je li mjesto turističko ili ne, izvijestila je Petir.