ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Čak 73 posto građana ne želi se cijepiti protiv koronavirusa

Ako je suditi prema podacima ankete koju je na uzorku od više od 3.500 ispitanika proveo MojPosao, većina naših sugrađana – 73 posto, ne želi se cijepiti protiv koronavirusa, odnosno to ne namjeravaju učiniti u prvom ciklusu cijepljenja.

Za gotovo tri četvrtine (73 posto) Hrvata dvojbi nema – odbijaju se cijepiti protiv Covid-19 virusa, neovisno o poslu kojim se bave i stupnju ‘izloženosti‘ virusu. Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je riječ o ‘nedovoljno testiranom cjepivu‘ koje prati premalo dostupnih, znanstveno utemeljenih informacija zbog čega u ovom trenutku ‘cjepivo predstavlja veći rizik od zaraze koronavirusom‘.

I dok jedni tvrde kako se ne planiraju cijepiti jer ne pripadaju niti jednoj od rizičnih skupina, a drugi će se na taj korak odlučiti tek nakon višegodišnjeg testiranja cjepiva, dio građana smatra da je sve to ‘notorna glupost‘ i kako je Covid-19 ‘izmišljen virus‘.

S druge strane, svaka četvrta osoba (27 posto) u Hrvatskoj namjerava se cijepiti protiv Covid-19 virusa jer, kako ističu, time ‘štite ne samo sebe, već i druge osobe‘. Pritom dodaju kako su cjepiva zaslužna za iskorjenjivanje i obuzdavanje širenja mnogih bolesti poput velikih boginja ili ospica, i kako ‘treba vjerovati zdravstvu‘.

Također, dio anketiranih poručuje kako će se cijepiti jer njihov posao podrazumijeva kontakt s velikim brojem ljudi, ili pak rade u privatnim tvrtkama ‘gdje ih nitko neće moći zamijeniti ako se zaraze i odu u samoizolaciju‘.

Međutim, ako će potpuno iskreno, i zagovornici cijepljenja bi radije ‘preskočili‘ cijepljenje u prvom valu i cjepivo bi, da mogu birati, primili tek nakon što ono bude dokazano učinkovito.

Komentiraj