ISTRAŽIVANJE: Pfizer i BioNTech pokreću studiju cijepljenja trudnica

Tvrtke Pfizer i BioNTech objavile su da pokreću studiju u kojoj će svoje cjepivo protiv koronavirusa dati trudnicama.

Izvor: Media servis

Radi se o istraživanju učinkovitosti cjepiva kod zdravih trudnica, koje su pod većim rizikom od razvijanja ozbiljnijih simptoma COVID-a-19. Farmaceuti tvrde da je potrebno prvo utvrditi sigurnost cjepiva za cjelokupnu populaciju. Studija će se provoditi na trudnicama starijima od 18 u SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, Južnoj Africi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Španjolskoj.

U Hrvatskoj je prema jučerašnjim podacima bilo 365 novozaraženih koronavirusom, a preminule su 24 osobe. A da ni hrvatska nije izuzeta od sojeva i njihovih mutacija pokazao je pronalazak stručnjaka s Ruđera Boškovića koji su otkrili mutaciju na brazilskom soju. Ministar Vili Beroš.

“Mi ćemo otprilike za tjedan dana imati kompletnu informaciju. Kada je riječ o samom brazilskom soju, on je s obzirom na svoje ponašanja, ekvivalent britanskom soju, a manje je virulentan u odnosu na južnoafričkog, međutim ova jedna mutacija na tom spike ili šiljak proteinu se nalazi u svim sojevima. Prema tome u ovom trenutku nije moguće reći da li je to južnoafrički, britanski, brazilski ili je to hrvatska varijanta.”

Dinamika cijepljenja se intenzivira, a do kraja ožujka bi u Hrvatskoj trebalo biti preko 700 tisuća doza. I dalje su u opticaju cjepiva Pfizera, Moderne i AstraZenece. A upravo na AstraZeneci se lome koplja posljednjih dana. Primorsko-goranska županija suprostavila se Nacionalnom stožeru poručivši da neće starije stanovništvo cijepiti njime. Plenković je poručio da su sva postojeća cjepiva učinkovita.

”Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65. Sva tri cjepiva su učinkovita”.Hrvatska je zainteresirana i za rusko cjepivo Sputnjik V. Konkretni podaci o nabavci još nisu poznati, ali navodno smo spremni naručiti najmanje milijun doza.

Beroš se osvrnuo na eventualnu nabavku te ponovio da je regularni put čekanje odobrenje Europske agencije za lijekove, no da postoji i put koji je izabrala Mađarska pa to napravila ranije. A kada su u pitanju financije resorni ministar Zdravko Marić odgovorio je na pitanje postoji li novac za eventualni interventni uvoz ruskog cjepiva Sputnjik V, pri čemu se spominje i do oko milijun doza.”Pa naravno da ćemo osigurati, nemam podatke sad u smislu koliko košta pojedina doza, to će kolege iz Ministarstva zdravstva i relevantnih institucija dostaviti, ali nalazimo se i dalje u pandemiji. Za te stvari, kao što su bile i pomoći za gospodarstvo moramo naći sredstva.”

A jesu li pozitivan epidemiološki trend i procjepljivanje formula za daljnje popuštanje mjera? Ako za to bude prigode, već 1.ožujka, učinit ćemo to rado – zaključio je premijer.