ISTRAŽIVANJE O MLADIMA: Hrvatska peta u Europi po ispijanju alkohola – kanabis sve dostupniji

alkoholizam, pijanstvo

Hrvatska je ponovo iznad europskog prosjeka kad su u pitanju mladi i pušenje, konzumiranje alkohola i droga. Pokazalo je to najnovije ESPAD istraživanje, provedeno lani među deset tisuća 15 i 16-godišnjacima europskih zemalja.

Piše: Vlatka Koren

“Podaci su ukratko sljedeći – 33 posto mladih izjavljuje da je pušilo u posljednjih 30 dana, 92 posto je pilo alkohol u životu, 55 posto u posljednjih 30 dana, a čak 16 posto je iskusilo pijanstvo u istom razdoblju. Također, 47 posto je pilo pet ili više pića u jednoj prigodi u posljednjih mjesec dana. To nas izuzetno brine i Hrvatska je po tom indikatoru na visokom petom mjestu u Europi”.

Navela je to Iva Pejnović Franelić, koordinatorica Espad istraživanja i voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. čaša, pijanstvo, piće

Iako je među srednjoškolcima posebno izražen trend pijenja alkohola, ipak ima pomaka na bolje.”Ako ukupno promatramo razdoblje od 1995. do 2015. u Hrvatskoj je zabilježen trend porasta udjela mladih koji su najmanje jednom u životu pili alkohol. Istovremeno, moramo reći da smo zadovoljni pozitivnim trendom smanjenja udjela onih koji su konzumirali alkohol u posljednjih 30 dana u odnosu na 2011. godinu”, ističe Pejnović Franelić.

Hrvatska je u nezavidnom vrhu i po konzumaciji droga među 16-godišnjacima.

”Tako je 23 posto navelo da je barem jednom u životu probalo drogu. A 22 posto je uzelo kanabis barem jednom u životu. Nove psihoaktivne droge probalo je 7 posto, a 25 posto je probalo različite inhalate. Važno je dodati da je u Hrvatskoj zabilježen trend porasta dostupnosti kanabisa (marihuane). Tako je u 1995. godini 19 posto izjavilo da bi vrlo lako ili lako moglo nabaviti kanabis, a 2015. njih 42 posto”, navela je Pejnović Franelić.

ESPAD istraživanje u Hrvatskoj je obuhvatilo 2 558 učenika, koji su u anonimnom upitniku progovorili o iskustvu eksperimentiranja i konzumacije duhana, alkohola, psihoaktivnih droga, inhalanta, lijekova. Po prvi puta istraživanje je obuhvatilo i korištenje interneta i online igrica, dok je 33 posto mladića priznalo da se kocka ili kladi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!