ISTRAŽIVANJE: Hrvatski sabor po otvorenosti zaostaje za parlamentima u regiji

Promatrani su parlamenti šest država: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Na našu žalost, Hrvatski sabor zauzeo je četvrto mjesto od njih šest.

Osobito zaostajemo u transparentnosti, a najviše u pitanjima parlamentarnog integriteta, upozorila je Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica istraživanja, gostujući u emisiji “Studio 4”.

GONG je proveo istraživanje transparentnosti, učinkovitosti, pristupačnosti i integriteta regionalnih parlamenata.

Metodologija istraživanja

– Ovo istraživanje proveli smo u okviru našeg projekta “Parlamentar”, gdje smo se prvi put predložili jednom međunarodnom etabliranom istraživanju koje provode naše kolege iz jugoistočne Europe. To istraživanje promatra rad parlamenata u četiri područja: transparentnost, učinkovitost, pristupačnost i integritet, te također se gleda otvorenost samih podataka kao jedan zajednički parametar sva četiri područja, objašnjava voditeljica istraživanja Aleksandra Kuratko Pani za HTV-ovu emisiju “Studio 4”.

– Što se tiče same metodologije, ona se temelji na posebno razvijenim indikatorima, njih ukupno 112, koji se temelje na demokratskim standardima međunarodnih organizacija kao što su primjerice Svjetska banka. Petu godinu za redom se provodi istraživanje, mi smo se po prvi puta zajedno s kolegama pridružili, ne bismo li vidjeli gdje naš Sabor stoji u regionalnim okvirima. Mi smo 2020. proveli analizu stavova zastupnika i zastupnica koja je pokazala da zastupnici nisu baš zadovoljni načinom kojim Sabor funkcionira te smo sami željeli provjeriti to na regionalnom nivou, dodaje.

Trenutno nepovjerenje Saboru

Hrvatski sabor jedini je nacionalni parlament u Europi koji je, pod izgovorom pandemije, prestao objavljivati kako su glasali koji zastupnici.

– Mi, građani, ne možemo biti zadovoljni, jer nakon pandemije smo posvjedočili da se Sabor dodatno zatvorio, kad govorimo o pristupu građanima, također ovo neobjavljivanje poimeničnih rezultata u situaciji kada imamo vrlo tanku parlamentarnu većinu dovodi do još veće sumnje i nepovjerenja građana u rad tih institucija. Prema jednom istraživanju koje je provedeno krajem 2020. godine, Sabor je dobio svega 12 posto povjerenja hrvatskih građana, i to je nešto o čemu bi se svakako trebalo povesti računa, kaže Aleksandra Kuratko Pani.
Rezultati istraživanja

– Sad imamo i egzaktne podatke, što se tiče tog regionalnog istraživanja, promatrani su parlamenti iz šest država: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, sjeverna Makedonija, i Crna Gora, na našu žalost, iako nije neočekivano, Hrvatski sabor zauzeo je četvrto mjesto od njih šest. Naročito zaostajemo u transparentnosti, a najviše zaostajemo u pitanjima parlamentarnog integriteta, što je nešto što bismo, zajedno s nekim zastupnicima, voljeli da se promijeni, upozorava Aleksandra Kuratko Pani.

Što misle sami zastupnici?

Na anketu se nije odazvao veliki broj zastupnika, što je također simptomatično, kaže Aleksandra Kuratko Pani. Od njih 151 odazvalo se samo 25 zastupnika. Oni koji su se odazvali upozorili su na značajan deficit u parlamentarno poslovniku koji na neadekvatan način regulira pitanje parlamentarnog nadzora, kao i nemogućnost pristupa građana tom zakonodavnom procesu koji je za sada prilično zatvoren.

– Zastupnici su istaknuli da oni djeluju u vrlo skučenim uvjetima za rad i da razvoj današnjih tehnologija njih na neki način tjera naprijed, dok ono što dobivaju od službe i ono što je vezano uz njihovu zastupničku dužnost ne prati te novitete, zaključuje Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica istraživanja, GONG.