ISTRAŽIVANJE: Evo što građani misle o mirovinskoj reformi

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Najnovije istraživanje pokazuje kako Hrvati ne žele raditi do 67. godine, a političarima žele ukidanje povlaštenih mirovina. Uz to, i ne štedi se za ‘stare dane’.

Većina građana misli da Vlada neće provesti mirovinsku reformu – to smatra 75 posto ispitanika. Da će se ona provesti, misli to 20 posto građana, a njih 5 posto ne zna, pokazuje istraživanje Dnevnika Nove TV.

Kad bi s ereforma i provela, 63 posto građana kaže kako to ne znači i bolji život. Optimista 30 posto dok njih 7 posto ne zna. Među ženama je više pesimista (69 posto), među onima s diplomama (79 posto) te stanovnicima sjeverne Hrvatske (79 posto).

Ideja da se radi do 67. godine za većinu je neprihvatljiva. Podizanje godina za odlazak u mirovinu previsok je za 88 posto ispitanika, njih 7 posto smatra da je točno kakva treba biti, dok je za 2 posto građana dob od 67 godina za odlazak u mirovinu – preniska. Više je protivnika u odnosu na cijelu Hrvatsku nalazi se među ženama (91 posto), ali i mlađima do 30 godina (93 posto).

Da će u mirovinu i prije 67. godine života misli 65 posto građana, a da će do te životne dobi moći raditi, misli pak 25 posto ispitanika. Protivnici rada do 67. godine su generacija od 30 do 44 godine s potporom od 83 posto te oni s osnovnom školom, a takvih je 87 posto.

Većina, 71 posto, ne podržava ideju da se prijevremeni odlazak u mirovinu kažnjava i manjim mirovinama, većina građana ne podržava.

Po istraživanju Nove TV braniteljima bi povlaštene mirovine ostavilo 64 posto građana, smanjilo njih 21 posto, a ukinulo tek 9 posto građana. Pripadnici HVO-a mirovinu bi ostavilo 51 posto, smanjilo njih 25, a ukinulo 16 posto ispitanika. Borcima 2. svjetskog rata mirovine ne bi diralo 46 posto, ali bi ih zato njih 19 posto smanjilo, a 27 posto ukinulo.

Bivšim saborskim zastupnicia mirovine bi ukinulo 52 posto, smanjilo 42 posto, a ostavilo 5 posto ispitanika. Bivšim članovima Vlade mirovinu bi smanjilo 51 posto građana, njih 41 posto bi ih ukinulo, dok bi ih 6 posto ostavilo. Da bivši ustavni suci trebaju imati manje mirovine, misli to 46 posto građana, da im se trebaju ukinuti, smatra njih 31 posto, dok je za sadašnji model 20 posto ispitanika.

Građani kažu da bi i bivši predsjednici trebali imati manje mirovine – to misli 49 posto ispitanika, a da im se one trebaju ukinuti, misli njih 36 posto dok 13 posto građana smatra da bivši predsjednici moraju imati iste mirovine. Većina građana ili njih 47 posto misli da umirovljenim akademicima trebaju ostati iste mirovine. Da se trebaju smanjiti, misli to 28 posto ispitanika, a da se trebaju ukinuti, smatra 19 posto građana.