ISTRAŽIVANJA DOKAZUJU: Simptomi za srčani udar javljaju se mjesec dana prije – kako?

srce, infarkt

Budite oprezni kada je u pitanju srce i poteškoće s njim. Naime, znanstvenici upozoravaju kako je 50 posto ljudi, koji su nastradali od srčanog udara, imali simptome mjesec dana ranije. Međutim, mnogi od njih odmahnuli su rukom – nije to ništa.

I baš je to mnoge stajalo života. Pacijenata koji su preživjeli srčani udar pričali su kasnije kako su se mjesec dana prije udara javile teškoće s otežanim disanjem, a imali su i slabe bolove u prsima.

Bili su ro rani simptomi, pa su oni koji su pozvali hitnu prije udara i preživjeli. Liječnici kažu kako su žene sklonije smetnjama u disanju, a muškarci bolovima u prsnom košu.

Zanimljivo je i to da se kod muškaraca mogu pojaviti i problemi s erekcijom zbog suženje krvnih sudova. Prije zastoja srca, kako piše Bright Side, čak dvije trećine muškaraca obično ima taj problem.

Oko 70 posto žena sklonije je osjećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak i nekoliko tjedana prije srčanog udara. Ako srce ne radi kako treba, to može uzrokovati i oticanje nogu.

Evo koji se sve simptomi mogu pojaviti mjesec dana prije srčanog udara:

1. Osjećate umor – Arterije se suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega i teže radi, pa se osjećamo umorno i pospano.

 

2. Ostajete bez daha – Kad srce dobije manje krvi, pluća će dobiti manje kisika. Imate li teškoća s disanjem, što prije liječniku, jer postoji opasnost od srčanog udara.

3. Ako osjećate slabost – Arterije odjednom postanu uske i ne dopuštaju krvi da ispravno cirkulira. Mišići ne dobivaju ono što trebaju i može se dogoditi da se srušite.

4. Vrtoglavica i hladno znojenje – Slaba cirkulacija krivac je što je protok krvi u mozgu ograničen. To može biti vrlo opasno po život. Odmah potražite liječnika.

5. Pritisak u prsnom košu – Rani simptomi srčanog udara osjećaju se i nemirom u grudima – manju bol ili povišeni pritisak. Takvo će stanje biti sve jače To će biti sve jače kako se bliži dan srčanog udara.

6. Simptomi gripe ili prehlade – Osjećate li se kao da imate simptome gripe ili prehlade odjednom, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara. Mnogi koji su preživjeli udar kasnije su rekli da su nekoliko dana prije imali simptome kašlja ili groznice.