ISTJEČE ROK ZA EVAKUACIJU: Ovo je tek početak – najavljuje Netanyahu

Istječe rok koji je Izrael dao stanovnicima Gaze za evakuaciju u južnija područja uoči najavljene kopnene ofenzive.

Izvor: Media servis

Hamas je pozvao civile da ostanu i suprotstave se izraelskim snagama, no još jučer zabilježeni su masovni odlasci Palestinaca na jug. Na traženje palestinske samouprave Izrael je produžio rok za dodatnih nekoliko sati, jer se bolnica u Gazi nije uspjela evakuirati. Izraelska vojska u međuvremenu je upala u Gazu i izvela, kako su objavili, lokalizirane operacije s ciljem pronalaska terorista i nestalih osoba.

Istodobno, jučer je došlo do ozbiljnog sukoba i razmjene vatre između Izraela i Hezbolaha na sjeveru, prema granici Izraela i Libanona, a u napadima je poginuo snimatelj Reutersa. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se naciji s porukom da je ofenziva koju je Izrael pokrenuo kao odgovor na stravičan napad Hamasa prije sedam dana tek početak.

“Udaramo naše neprijatelje neviđenom snagom. Naši neprijatelji su tek počeli plaćati cijenu. Ne mogu otkriti što je sljedeće, ali kažem vam da je ovo tek početak. Uništit ćemo Hammas i pobijediti, ali to zahtijeva vrijeme”.

​Hamas je prijetnja ne samo Izraelu, nego i Palestincima, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom jučer posjetila Izrael. Europa je uz Izrael, koji ima pravo na samoobranu, rekla je von der Leyen.

“Mi smo prijatelji Izraela. Kada su prijatelji napadnuti, mi stojimo uz njih. Izrael ima pravo i ima dužnost odgovoriti na Hamasov ratni čin. Pozivamo na oslobađanje svih talaca koje je oteo Hammas”.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da je situacija u Gazi dosegla novu opasnu nisku razinu i pozivaju da se omogući humanitarna pomoć. Čak i ratovi imaju pravila, ističu u UN-u. O situaciji se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin poručivši Izraelu da ne opkoli Gazu kao što su nacisti to učinili Lenjingradu jer bi kopnena ofenziva mogla dovesti do neprihvatljivog broja žrtava.