ISTINE I LAŽI: Kažu da nema poskupljenja, a evo spiska što sve poskupljuje

Tužno, ali istinito – prema podacima Eurostata, Hrvatska je među pet najgorih država EU-a što se tiče poskupljenja. I na tome neće stati jer su od srijede trgovci dobili 60 novih cjenika koje su im dostavili dobavljači.

Prema najavama, poskupjet će hrana, piće i kućne potrepštine. Dobavljači maloprodajnih lanaca najavili su da će povećati cijene mnogih proizvoda od 5 do 10 posto zbog inflacije, koja je i dalje visoka.

Poskupjet će proizvodi Nestle, Kraft, L’Oréal, Henkel, Beiersdorf, Orbico, Jacobs, Pringles, Manner, Fisherman, Dr. Oetker…

Primjerice, tjestenina Barilla od Nestlea poskupjet će od 6 do 12 posto. Beiersdorf je svjetski poznata tvrtka za njegu kože, a njihovi proizvodi rast će od 2 do 20 posto.

Neslužbeno, od 1. travnja cijene dižu Coca Cola, Franck, Saponia i Podravka. Dukat zasad nije najavio povećanje cijena, a nije ni Vindija.

Nema najava o poskupljenjima mliječnih proizvoda. Svinjetina je poskupjela svuda u EU-u, pa će ići gore i kod nas.

Rast će cijena i voću i povrću. Naši najveći dobavljači su Nizozemska, Španjolska, Grčka i Turska, a zbog niza okolnosti, poput suše, cijene će ići gore.

Predsjednik Udruženja trgovine HGK-a i čelnik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić rekao je za Dnevnik.hr da su oni dobili nove cjenike od dobavljača, ali da su poskupljenja uspjeli odgoditi za 30 dana.

“Uspjeli smo se dogovoriti i dobavljači su pristali odgoditi dizanje cijena za 30 dana”, kazao nam je. Na pitanje što će točno rasti rekao nam je: “Cijene će rasti širokom spektru proizvoda, to su hrana i kozmetika. Poskupljenja idu od 5 do 10 posto, a ima nekih najava i do 20 posto”, kazao je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!