ISKAZ ANE MANDAC: Evo za što sve tereti Horvata i Miloševića

U istrazi koju je jučer otvorio USKOK Darko Horvat je prvookrivljeni. Tereti ga se da je kao ministar gospodarstva omogućio da ukupno 20 tvrtki dobije oko 2,6 milijuna kuna iako nisu zadovoljavali kriterije Pograma za poduzetnike na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

I to zato jer je on osobno, uvjereni su u USKOK-u, kao i drugi poput bivšeg ministra Tomislava Tolušića i aktualnog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, bili zainteresirani da upravo te tvrtke dobiju novac. Tereti ga se da je on osobno bio zainteresiran da 4 tvrtke koje su dobile oko 700 tisuća kuna. Tvrtke su s međimurskog područja, a s nekim od vlasnika je, tvrde u USKOK-u, bio osobno povezan i u čestim kontaktima, javlja N1.

Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica Darka Horvata, drugookrivljena je u ovom postupku. Ona je jedina bila ispitana prije subotnjeg uhićenja Darka Horvata. Prema neslužbenim informacijama, u svojoj je obrani negirala svoju krivnju, ali i teretila gotovo sve druge. Istražiteljima je ispričala da joj je Horvat rekao da su osigurana dodatna sredstva te da je prilika da se namire traženja onih koji su zvali tijekom Programa, a nisu imali dovoljno bodova u regularnom natječaju.

“Svi su znali da će se dodatna sredstva dijeliti bez ikakvog kriterija, odnosno ‘po babi i stričevima’. Ministra i mene su stručne službe u više navrata upozoravale da je dodjela potpora bez ikakvih kriterija protivna zakonu, no unatoč tome Darko Horvat donio je odluku da se sredstva tako podijele”, rekla je Ana Mandac.

Trećeokrivljeni u istrazi je bivši ministar Tomislav Tolušić. Njega USKOK tereti da je urgirao za dvije tvrtke koje su dobile nešto manje od 400 tisuća kuna. Jedna od tih tvrtki navodno je gradila i njegovu kuću..

Nekad saborski zastupnik, danas aktualni potpredsjednik Boris Milošević je šestookrivljeni u istrazi. Njega se tereti da je prvo tražio da sredstva dobije 15 tvrtki. Kasnije je to reducirano na 7 koje su dobile oko 650 tisuća kuna.

USKOK posjeduje telefon Ane Mandac koja je uhićena bila u kraku afere Josipe Rimac. Pronašli su komunikaciju i s Darkom Horvatom i Borisom Miloševićem i drugo dvoje okrivljenih u ovoj istrazi. I to sve nakon sastanka u prosincu 2018. godine, na kojem je Milošević izrazio nezadovoljstvo.

“Nakon što je proveden natječaj za ove potpore, bila sam na sastanku s Horvatom i Miloševićem. Milošević mi je rekao da je premalo njihovih ljudi prošlo, pa je dogovoreno da će nam poslati listu gospodarskih subjekata za koje žele da im se dodijele sredstva. Sjećam se da je poslao listu s 14-15 firmi, što sam ja i prenijela Horvatu. No, on je rekao da to moraju prepoloviti pa je Milošević dostavio popis sa 6-7 gospodarskih subjekata koji su u konačnici i dobili potpore.”, rekla je Ana Mandac u svom iskazu.