ISIL TUGUJE ZA JIHADI JOHNOM I OTKRIVA: Agenti MI5 su ga u stopu pratili, a on im je pobjegao

jihadi

Članak objavljen u ISIL-ovim novinama „Dabiq“ potvrđuje kako je terorist i krvnik Jihadi John poginuo u listopadu prošle godine, ali uz odavanje počasti, otkriva i njegov put do Sirije.

Poginuo je u zračnom napadu, a list opisuje kako se uspio domoći Sirije unatoč tome što je bio dva puta privođen i pod stalnom pratnjom Sigurnosne i obavještajne agencije MI5.

Mohamed Emvazi, što je pravo ime Jihadi Johna, postao je radikalan odmah poslije terorističkog napada u Londonu 2005. Znači, dosta ranije no što se mislilo. Bilo mu je zabranjeno otputovati u Kuvajt odakle mu je obitelj, pa je stupio u kontakt s MI5. Potom je praćen, nadziran, uhićen. Zabranili su mu prekomorska putovanja.

List piše, kako se Emvazi namjerno ponašao da je neinteligentan kako bi zbunjivao agente iz MI5. Govorili su mu: „Nećeš ti nigdje, mi smo tvoja sjena.“

Ipak je uspio pobjeći s kolegama. Dva mjeseca su putovali, uglavnom preko planina i predjela gdje nema ljudi. No, list tvrdi kako je barem dva puta uhićen i privođen.

Naravno da su u članku izrečene i „pohvale“ za njegova djela. Ali, ostao je i pismeni trag kako je Emvazi ili Jihadi John, mrtav. (m. p.)