IRAKU PRIJETI OPASNOST VEĆA OD ISILA: Pukne li velika brana stradat će pola milijuna ljudi!

general sean mcfarland

Piše: Tomislav Bourdin

Na to je upozorio američki general Sean MacFarland, koji napominje da se jedna od najvećih brana u Iraku, nedaleko Mosula, može srušiti i da bi ugroza stigla i do Bagdada.

Utvrdilo je to nekoliko stručnjaka, koji kažu da je u opasnosti tada 500 tisuća ljudi. Brana se nalazi sjeverno od Mosula. Nije u dobrom stanju tako da može doći do pucanja a Irak nema sredstava kako bi sve to popravio.

„Pokušavamo otkriti kolike su šanse da brana pukne, ali smo sigurni, ako se uruši, sve će se dogoditi veoma brzo i završit će se veoma loše“ rekao je medijima američki general Seam MacFarland, vođa koalacije, na čijem su čelu SAD-e, koja se bori protiv Islamske države.

Razrađuje se već i plan spašavanja civila u slučaju katastrofalnog scenarija. Američki su inženjeri na branu već postavili i nadzorne senzore. Uključili su se i ronioci koji su proučavali u kojem je stanju brana. Valja reći kako su Amerikanci još 2007. utvrdili kako je to najopasnija brana na svijetu.

Ona se, kažu stručnjaci, zapravo drži na gipsu krečnjaku. A mora zadržati oko 12 milijardi kubičnih metara vode. Svake se godine pokušava brana potpomoći sa oko 200 tona materijala, ali nije to velika pomoć. Pukotina je sve više.

Ono što je najstrašnije, stručnjaci predviđaju kako bi nakon pucanja brane došlo do razorne snage vode koja bi zbrisala Mosul i stigla sve do Bagdada. To što su u bliini i đohadisti još više otežava cijelu operaciju spašavanja, za koju je iračka vlada angažirala jednu talijansku tvrtku.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!