IPAK PROMJENE: DIP mijenja odredbe o glasovanju u domovima za starije

Ustavni sud danas će odlučiti hoće li ukinuti uputu Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kojom je biračima pozitivnim na Covid-19 onemogućeno glasanje na nedjeljnim izborima.

Izvor: Media servis

Istovremeno DIP je najavio promjenu odluke o glasanju starijih, koja je ranije izazvala osude.

Danas istječe zakonski rok od 48 sati unutar kojega Ustavni sud mora odgovoriti na žalbu SDP-ovca, Peđe Grbina na uputu DIP-a.

Kako donosi Jutarnji list DIP će izmjeniti odluku i glasanje bi trebalo biti omogućeno svim korisnicima socijalnih ustanova za starije.

N1 navodi da su im iz ministarstva odgovorili da je “Ministarstvo i HZJZ u suradnji s DIP-om donijelo nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi kako bi svim zainteresiranim korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi osigurali mogućnost ostvarivanja biračkog prava”.

Preduvjet za takvu novu uputu Državnog izbornog povjerenstva je i izmjena preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će, propisati da iznimno članovi biračkog odbora mogu ući u ustanove socijalne skrbi na dan izbora iako je na snazi preporuka da to ne čine članovi obitelji i prijatelji.

Komentiraj