IPAK POREZ NA EKSTRA PROFIT: Najuspješniji poduzetnici ostaju bez 33 posto prihoda

Unatoč pritiscima gospodarstvenika, poduzetnika i oporbe, Vlada nije odustala – uvodi novi porez. Usvojila je Zakon kojem je cilj omogućiti da u ovoj energetskoj krizi poduzetnici jednokratnom uplatom državi pomognu najsiromašnijima. “Solidarnost, a ne kazna”, jedinstvena je poruka vladajućih.

Izvor: Media servis

Porez na ekstra profit kuca na vrata najuspješnijih poduzetnika. Najiščekivaniji, a u isto vrijeme najkontroverzniji porez, ili kako vladajući vole reći ‘solidarni doprinos onih koji su u ovoj krizi najviše profitirali’, predstavio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić u sklopu Zakona o dodatnom porezu na dobit. Stopa ovog izvanrednog i jednokratnog poreza iznosit će 33%, a tko će ga platiti odredit će dva kriterija:

“Da su vezano za razdoblje koje proistekne iz 2022. godine ostvarili dva uvjeta – da su ostvarili prihode veće od 300 milijuna kuna, to je kriterij koji je određen Zakonom o računovodstvu vezano uz velike porezne obveznike. I dodatno da se utvrdi oporeziva dobit u iznosu većem od 20% u odnosu na prosjek oporezive dobiti iz četiri prethodna porezna razdoblja.”

Od plaćanja ovog poreza bit će ipak izuzeti neki obveznici, bez obzira na prihode. Riječ je o poduzetnicima koji su tek osnovali nove tvrtke, kao i onima koji okončavaju svoja poslovanja.

“Dodatno, porezni obveznici će za određene stavke imati mogućnosti primijeniti određena izuzeća od oporezivanja postavljena horizontalno i utvrđena ovim prijedlogom Zakona.”

Nakon javnog savjetovanja prihvaćeno je nekoliko primjedbi poduzetnika, a dorada je bila i oko razdoblja koje određuje poreznu osnovicu.

“Sada je propisano da se u izračun neće uzimati porezna razdoblja u kojima je ostvaren gubitak. Za od četiri prethodna razdoblja, ako su u tri pozitivni rezultati, uzimat će se rezultati u tri poslovne godine, a četvrta se neće uzimati.”

Dio izmjena je pozdravila Hrvatska udruga poslodavaca, no poručuju da se i dalje protive porezu jer će, tvrde, umanjiti konkurentnost hrvatskih poduzeća na europskom i globalnom tržištu u odnosu na njihove konkurente koji udar novog poreza nemaju. “U pitanje se dovodi investicijski potencijal i likvidnost najuspješnijih tvrtki”, zaključili su u HUP-u.

Plan je da se ovaj porez realizira već iduće godine, najavio je premijer Andrej Plenković.

“Sva sredstva koja se prikupe kroz ovaj porez bit će redistribuirana onima koji su najranjiviji i najugroženiji u hrvatskom društvu. Vjerujem da smo nakon konzultacija našli sasvim primjeren način kako da se ovaj Zakon o dodatnom porezu na dobit usvoji”.

Zakon nije kažnjavanje poduzetnika koji su u krizi zaradili više, poručio je ministar prometa i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković.

“Ovaj Zakon je solidarni doprinos onih koji su u trenucima kada je izbio rat u Ukrajini imali dobru dobit, dobro su poslovali i oni će solidarno pomoći onima socijalno najugoroženijima.”

​Zakon je poslan u saborsku proceduru, žestoke kritike oporbe nisu izostale pa je teško za očekivati da će ruku za Zakon dići bilo tko osim vladajućih.