IPAK KRAJ ZA ZAGREB: Bez Snježne kraljice u kalendaru Svjetskog kupa

Međunarodni skijaški savez (FIS) je na sjednici održanoj u srijedu usvojio kalendar Svjetskog skijaškog kupa za sezonu 2023./24., a na tom kalendaru neće biti Snježne kraljice.

Izvor: Media servis

Nakon 19 uzastopnih sezona Snježna Kraljica neće biti u kalendaru Svjetskog kupa. Prvo je izdanje bilo 2005. godine kada su na Sljemenu nastupale skijašice, a od 2008. se vozila i muška utrka, sve do 2021. kada je odlučeno da opet voze samo skijašice. Vijeće FIS-a nije uvažilo zahtjev i argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023./24. kao ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023./24., upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja i nije uvrstilo sljemenske utrke u kalendar za sezonu 2023./24.

To je prvi puta u posljednjih 20 sezona da naših utrka nema u kalendaru FIS Svjetskog kupa. Kako su kalendari doneseni za samo jednu sezonu, Hrvatski skijaški savez vjeruje i nada se da će utrke Snježne kraljice ponovo biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama. “Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar FIS Svjetskog kupa 2024./25. U organizaciji utrka FIS Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke FIS Svjetskog kupa svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze”, izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Audi FIS Ski World Cup „Snow Queen Trophy” – Zagreb/Sljeme i direktor Hrvatskih alpskih reprezentacija i ski pool-a.

U sezoni 2023./24. Hrvatski skijaški savez će se fokusirati primarno na rad s reprezentacijama i ostvarivanje još boljih rezultata, iako su prošle sezone već bili odlični. Sezonu 2022./23. obilježile su svojim sjajnim nastupima prije svega naše skijašice. Leona Popović ostvarila je čak šest plasmana u Top 10 na utrkama Svjetskog kupa, a na finalu u Andori popela se na svoje prvo postolje u karijeri u Svjetskom kupu osvojivši drugo mjesto. Time se upisala u povijest hrvatskog skijanja ostvarivši najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja nakon 16 godina i drugog mjesta Ane Jelušić sa Sljemena 2007., što joj je sve zajedno donijelo sjajno šesto mjesto u poretku slalomašica u Svjetskom kupu.

Naša mlada nada Zrinka Ljutić u sezoni 2022./2023. je također ostvarila svoje prvo postolje u karijeri u Svjetskom kupu, treće mjesto u slalomu u Spindleruvom Mlynu, a fantastičan timski rezultat upotpunila je Leona Popović osvojivši na istoj utrci peto mjesto što je najbolji ekipni rezultat u povijesti hrvatskog ženskog skijanja. Zrinka je prošle sezone ostvarila još tri Top 10 plasmana, te je na kraju sezone zauzela 12. mjesto u poretku slalomašica u Svjetskom kupu. U muškoj konkurenciji Filip Zubčić je imao pet Top 10 plasmana, te je na kraju sezone završio deseti u poretku veleslalomaša u Svjetskom kupu, a na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu/Meribelu zauzeo je odličnu osmu poziciju u veleslalomu. Samuel Kolega ostvario je svoj prvi Top 10 rezultat u Svjetskom kupu osvojivši deveto mjesto u slalomu u Chamonixu te se po prvi puta u karijeri plasirao na završnicu Svjetskog kupa.

Uz njega i Istok Rodeš je, usprkos ozljedi, nastavio ostvarivati Top 15 plasmane na utrkama Svjetskog kupa u slalomu te će njih dvojica, uz Filipa biti naše glavne muške uzdanice sljedećih sezona. “Sve to su jasni rezultatski pokazatelji na osnovu kojih nastavljamo čvrsto vjerovati u njihov daljnji napredak te nastavljamo graditi njihov put prema samom svjetskom vrhu, što nam je krajnji cilj. Bez Snježne kraljice sigurno će biti puno teže zatvoriti financijsku konstrukciju i financiranje reprezentacija i mladih, ali vjerujemo da ćemo, uz pomoć naših sponzora, partnera, Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva turizma i sporta u tome uspjeti. Kroz sve ove godine organizacije utrka na Sljemenu stvorili smo sjajnu organizacijsku ekipu na koju sam ponosan i koja već 19 godina vrhunski organizira utrke na brdu bez infrastrukture, često u vrlo teškim snježnim i vremenskim uvjetima te ćemo tu ekipu očuvati za sezone koje su pred nama”, zaključio je Vedran Pavlek.