INVENTURA: Ovo su “briljantne” izjave političara u 2017.

plenković, vrdoljak, dalić, kolinda

I u godini od koje se polako opraštamo naši su političari briljirali. U događanjima koja su ostala iza nas mogli smo se naslušati svakakvih izjava, bilo je smiješnih, žalosnih, ali i šokantnih.

Pripremio: Damon Balenović

S obzirom na to da je kraj godine odlučili smo izabrati neke koje su nam se urezale u pamćenje.

Elokventan, pristojan i moderan europski političar – epiteti su koji su se često vezali uz premijera Plenkovića. No premijer je u 2017. pokazao i svoje drugo lice.

“Povjerenstvo je moje kako god okrenete, čitajte pravila pa ćete vidjeti. Ne pod Vladom, čak isključivo poda mnom. I ja mogu njime predsjedavati kad god hoću”, poručio je premijer Plenković. No nije stao na tome. I u Saboru je imao sličnu poruku.”Mogu što hoću”, smatra Plenković.

Slučaj Agrokor nije moguće zaobići u 2017. Izbila je kriza, a Vlada je preko noći izmislila Lex Agrokor.”Ovaj zakon ne pripremamo izričito za Agrokor ni za Ivicu Todorića, no ukoliko bi to situacija u Agrokoru to zahtijevala ili u kojoj drugoj kompaniji ove veličine, tada bi se takav zakon mogao primijeniti i na njih”, kazala je Dalić.

S Lex Agrokorom na čelu koncerna pojavio se izvanredni povjerenik Ante Ramljak.”Pozdrav iz reaktora. Mogu obavijestiti da se jezgra polako počela hladiti”, rekao je povjerenik Ramljak. Nakon hlađenja reaktora došlo nam je vruće ljeto, a s njime i požari koji su poharali Dalmaciju. Ugrožen je bio i Split, ali za premijera Plenkovića to je bila atrakcija.”Vjerujem da ćemo iz ovoga požara, koji je interesantan i stoga što je došao praktički do naselja u samom gradu Splitu i zahvatio i odlagalište otpada Karepovac, izvući određene pouke. On je naravno postao jako atraktivan jer je sam Split u pitanju”, o požaru je govorio Plenković.

Vlada HDZ-a i MOST-a raspala se i u 2017. Kamen spoticanja bio je ministar Marić, a na sjednici Vlade premijer Plenković odlučno je poručio.”Imamo tri ministra koji su protiv, kolege Orepić, Dobrović i Šprlje. Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, rekao je premijer Andrej Plenković i šokirao cijelu novinarsku sobu u Banskim dvorima.

A bivši SDP-ovac Tomislav Saucha našao se u aferi Dnevnice. Zapamćena je ostala izjava predsjednica Kolinde Grabar Kitarović koja ne voli vraćanje u prošlost.”Nažalost ovo neprestano izlaženje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi ka eroziji povjerenja građana u politiku, političare i u institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje upravo to da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne se neprestance vraćati godinama i godinama u prošlost”, smatra predsjednica Grabar Kitarović.

A iako je MOST ispao iz igre HDZ je zadržao vlast zahvaljujući HNS-u i njihovom novom – starom predsjedniku Ivanu Vrdoljaku koji je uoči sklapanja braka poput papagaja ponavljao….”Titanic Vlada, Titanic Vlada……..” “Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati neće sudjelovati u Vladi RH. Tisuću puta smo na to odgovorili, prestanite nas gurati u tu priču, to prelazi stvarno granice dobrog ukusa”, bahato je uzvraćao novinarima.

A iako je 91., a pogotovo 45. daleko iza nas čini se da smo ipak u ratu. I to hibridnom. Iako zapravo rijetki znaju definirati taj pojam on je postao popularan kod vladajućih, a pogotovo kod premijera.”Pogledajte temu današnjega summita, to je glavna tema ovdje. Glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledajte reference na brojne izbore i referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio tog procesa”, rekao je Plenković.

A jedna izjava, a potom i čin, šokirala je Hrvatsku, ali i svijet. “Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je Praljak sucu prije no što je popio otrov.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!