INVENTURA 2017. GODINE: Ostala je tajna tko je gospodin “Nitko” – najpopularniji političar

upitnik, ilustracija

Uz krizu u Agrokoru, preslagivanje Vlade, hašku presudu ‘šestorci’ još su neki događaji ostavili traga u 2017. godini.

Piše: Andrea Barać (Media servis)

Pogodili su nas požari, potom poplave, narušili smo odnose sa susjedima, a u zemlji je mjesecima ‘Nitko’ najpopularniji političar.

Godinu na izmaku svakako ćemo pamtiti po požarima koji su ljetos opustošili kilometre hrvatske obale i dijelove unutrašnjosti – na sreću bez žrtava. Uz herojsku borbu vatrogasaca, uhićenja potpaljivača, pamtit ćemo i reakciju vladajućih na vatrenu stihiju u Splitu. Zamjerala im se spora reakcija i zakašnjeli izlazak vojske. Evo što je premijer Andrej Plenović imao reći na tu temu:
“Vjerujem da ćemo iz ovoga požara, koji je interesantan jer je došao praktički do naselja u samom Splitu izvući pouke i unaprijediti sve mehanizme koordinacije svih nadležnih službi”.

Padom temperature i nakon obilnih kiša Hrvatsku je, potom, zahvatio vodeni val. Poplave su uzrokovale najveće materijalne štete u Zadarskoj županiji. Nakon ove elementarne nepogode državni vrh se vrlo brzo pojavio u poplavljenim područjima, sastančio i stiskao ruke građanima koji su branili vlastitu i državnu imovinu.

Uslijedilo je i nekoliko dobrih vijesti. Nikad bolja turistička sezona koju nisu ugrozili ni susjedni Slovenci sa strožim kontrolama na graničnim prijelazima zbog čega su se stvarale kilometarske gužve. Od siječnja do kolovoza ostvareno je gotovo 15 milijuna dolazaka i 85 milijuna noćenja, što je porast od 14 odnosno 13 posto u odnosu na prošlu godinu.“Ova godina definitivno je turistička godina koja obara sve rekorde, ne samo po noćenjima i gostima nego potrošnji u restoranima i ostalim sadržajima”, pohvalio se ministar turizma Gari Cappelli.

Pomaknuli smo se s mjesta po pitanju dugo zazivane kurikularne reforme, a unatoč krizi u Agrokoru, hrvatsko gospodarstvo je u trećem tromjesečju poraslo za 3,3 posto u odnosu na lani. Treći je to najveći rast od početka krize 2008., a najveći ako se ne uračunava utjecaj razlike u cijenama.

Turbulentno je bilo i u odnosima sa susjedima. Izgubili smo arbitražu sa Slovenijom. Doduše, Hrvatska odluku arbitražnog suda po kojoj susjedima pripada većina Savudrijske vale, ne priznaje. “Za nas ova arbitraža nema pravne učinke”, rekao je premijer, a do promjene nije došlo ni nakon susreta sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom koji, pak, ustraje: “Slovenija arbitražnu presudu smatra obvezujućom za obje zemlje i zato je namjeravamo implementirati”.

Zaiskrilo je i sa Mađarskom nakon što su najavili da će blokirati Hrvatsku na putu u članstvo OECD-a, a s BiH zbog izgradnje Pelješkog mosta. Ako smo i pomislili da idemo na bolje sa Srbijom, predsjednica Grabar Kitarović iz Vukovara je to opovrgnula: “Još će puno vode proteći Dunavom prije nego što Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države”.

Iza nas su i lokalni izbori koje je obilježila mala izlaznost. Borba za četiri najveća grada vodila se u drugom krugu. HDZ je osvojio 12 županija, 62 grada i 204 općine.

“Meni se čini da su ovi brojevi dosta jasni sami po sebi i onda možemo govoriti o tome tko je pobjednik ovih izbora”, rekao je Plenković.

HDZ je najpopularnija stranka, ali Cro demoskop pokazuje da je najpozitivniji političar – gospodin ‘Nitko’.

Komentiraj