INTERVJU: PUT USPJEHA – Gradonačelnica Marković preporodila Supetar i kuca na vrata Sabora

Prelijepi Supetar na Braču, koji postiže sjajne rezultate zahvaljujući uspješnoj gradonačelnici već u drugom mandatu Ivani Marković, sada očekuje da njihova prva dama, koja je preporodila grad, postane i saborska zastupnica, jer se kao SDP-ovka nalazi na listi Restart koalicije.

Razgovarao: Milivoj Pašiček

Fotografije: Facebook

U drugom ste mandatu kao gradonačelnica, a nakon HDZ-a našli ste lošu financijsku situaciju. Kako ste uspjeli sve pokrenuti i postići uspjehe?

Put do realiziranih projekata nije bio lak. Nema neke čarobne formule , samo zahtjevan,  težak I uporan rad, rješavanje raznih problema. Međutim sve se to isplati kada u tih 7 godina dogurate od grada koji je 2013. godine bio jedan od 5 gradova po najgoroj blagajni a prošle godine smo nominirani među 5 najboljih malih gradova,  kao jedini mali grad u Dalmaciji i to  dvije kategorije –demografija i mladi te grad sa najvećom kvalitetom života i to uz bok sa gradovima kao što su Umag, Mali Lošinj, Cres, Krk  , Novanja…

Danas imate rast stanovništva, najveću stopu zapošljavanja… Što biste rekli koja su vam najveća postignuća kao gradonačelnice?

Grad Supetar je u proteklom periodu zabilježio statističke i matematičke rezultate koje su mjerljivi rezultat rada u proteklih 7 godina. Po raznim istraživanjima koja se vode u RH a koje uzimaju u obzir ostvarenje proračuna , izdvajanja za razne kategorije, Supetar je grad s najvećom stopu porasta zapošljavanja u cijeloj RH u 2018, jedan od rijetkih gradova u RH, i to na otoku, koji ima rast stanovništva, treći grad po razvijenosti u SDŽ-iji i među razvijenijima u Hrvatskoj.

Grad smo koji je posebnu pozornost posvetio programima za djecu i mlade, imamo jedne od najvećih naknada za novorođenu djecu u RH, sva djeca u OŠ imaju besplatne knjige, radne bilježnice i pisanke,  jedan smo od 10 gradova u RH po visini sufinanciranja cijene vrtića. jedne od najvećih iznosa stipendija za studente u RH. I ono što je izrazito bitno smo osmi grad u RH po broju obrtnika u RH što je garancija za nova radna mjesta I zadržavanje mladih na otoku.

ivana markovićivana marković a

Poznato je da se bez straha borite protiv sijanja mržnje i straha. Stvorili ste tako i neprijatelje, pa su vam čak pisali da i niste prava Hrvatica. Kako se nosite s tim?

Ako sam što naučila to je ne slušati zlonamjerne kritike. Sasvim sam ‘oguglala’ na takva  razna pisanja. Na govor mržnje neću nikada! I uvijek ću biti u prvim redovima kada se radi o pravima žena, manjina, drugih I drugačijih. Svatko ima pravo stvoriti svoj život, voljeti koga hoće i živjeti svojim životom kako hoće dok to ne ugrožava duge živote. Svjedoci smo da razne udruge, pojedinci, pogotovo ih ima kao kandidata koji pretendiraju na važne funkcije u vođenju države, žele ukinuti stečena prava žena, manjima, odrediti kako će tko živjeti i način na koji će tko živjeti. Moje zalaganje će, kao i do sada, biti u zaštiti ljudskih prava, jednakosti i društvene pravde za osobe koje su uznemiravane ili potlačene radi toga što su drugačije!

O tome jesam li dovoljno ‘ velika Hrvatica’ jer ne podliježem stereotipu Hrvata koji su stvorili političari samo sa ciljem stvaranja razdora među narodom i kao sredstvo za dobivanje izbora, prije svega govore moji rezultati koje sam gore nabrojila. Preuzimanje odgovornosti, savjesno obavljanje posla kojeg si se prihvatio a ne guranje ruku u javnu blagajnu radi  osobnog bogaćenje dok držiš ruku na srce, to te čini velikim  domoljubom.

I danas vas iz HDZ-a optužuju da grad posluje s minusom a da vi to skrivate. Kakva je zapravo situacija u gradu?

Pa razumijem oporbu da mora napadati iz svih kutova, kako bi se drugačije i čulo za njih. Međutim njihove informacije su uvijek polovične i prenesene kako to njima odgovara sa ciljem da me prikažu kao nesposobnu osobu. Npr. nisu kazali jednu bitnu činjenicu, a to da je grad dobio sredstva za realizaciju dva velika EU projekta koja smo  čekali desetljećima: vatrogasni dom i rekonstrukcija zgrade DV Mrvica. Radi se o iznosu većem od vrijednosti proračuna grada. Europska sredstva funkcioniraju na način da se dio projekta mora isfinacirati iz vlastitih sredstava i to unaprijed te smo radi toga morali podignuti HABOR kredite koji će se dijelom vratiti nakon uplate EU sredstava a oni su to sve zbrojili u pristigle obveze. U ovako velike projekte ne može se ići bez zaduženja a ovi projekti rješavaju dugogodišnje problem koje je trebalo realizirati.

Je li vas u reealizaciji nekih projekata i koliko usporila ili onemogućila koronakriza? Koji su to projekti?

Apsolutno je. Proračun je sveden na financiranje hladnog pogona. Problem je što smo veliki dio projekata započeli odmah na početku godine željeći ih završiti do sezone i zabrane radova kada krene punjenje proračuna. U Dalmaciji uvelike ovisimo o turizmu, pa tako i punjenje proračuna. Nažalost, mislim da do naredne sezone nećemo biti u mogućnosti započinjati nikakve nove projekte osim završetka EU projekata, osim ako se situacija sa koronom krizom drastično ne popravi.

ivana marković b

Sada ste kandidatkinja i za Sabor i to na visokom 4. mjestu u X. izbornoj jedinici, što gotovo da jamči zastupničko mjesto. I opet kritike oporbe u Supetru, jer kažu da bježite u Zagreb. Što im poručujete?

Jel vam se ja činim kao osoba koja je od ičega bježala? Mogu im samo poručiti da me se neće tako lako riješiti. Ostajem u svom gradu i ako uđem u Sabor zalagat ću se prije svega za svoj grad, problematiku otoka s kojom sam se dosta bavila u proteklom razdoblju i naravno za projekte naše Dalmacije.

Na izbornim listama stranaka koje žele ući u Hrvatski sabor nalazi čak 45 gradonačelnika/ca i 10 župana. Mislite da je to dobro da se na taj način udvostručuju funkcije? Je li uopće moguće dobro raditi posao na dva radna mjesta?

Svatko od kandidata koji su na listu će u trenutku formiranja Sabora donijet za sebe odluku hoće li ući u Sabor ili staviti mandate u mirovanje. Vjerujem da, ako su stvari unutar grada kvalitetno posložene i ima se dobar tim da se ove dvije funkcije mogu spojiti jer upravo lokalni dužnosnici iz prve ruke znaju koji su to problemi s kojima se susreće običan građanin te će se i u Saboru zalagati za iste. Uostalom zar nemamo dosta dužnosnika volontera koji u svojim JLS-e rade neke druge poslove i volontiraju radeći posao vođenja grada ili općine.

Kada smo kod gradonačelnika, župana i načelnika, jeste li za bitne promjene i teritorijakni preustroj, te znatno smanjenje broja općina i gradova na njih stotinjak te ukidanje županija i stvaranje pet-šest regija, kako predlažu mnogi stručnjaci?

Vrlo je jednostavno. Ili ćemo imati sustav s ovim, dosadašnjim brojem općina i županija, ili možemo uvesti novi sustav i uvesti otprilike sto i nešto općina, koje će imati slične ovlasti kao današnje županije. A onda bi ove manje jedinice lokalne samouprave bile jedna vrsta lokalne ili mjesne samouprave, s ovlastima koje bi bile ravne sadašnjim općinama. Pritom ti čelnici malih jedinica ne bi bili profesionalci ili barem ne bi bila dvojica profesionalaca.

Kad je riječ o županijama kao drugoj razini vlasti, tu treba biti vrlo oprezan, jer su za neke dijelove Hrvatske one i identitetsko pitanje. Recimo u Istri ili u Međimurju i to za jedan dio Hrvatske predstavlja upravo identitetsko pitanje, a i nije ih moguće ukinuti bez promjene Ustava, to nije moguće promijeniti samo običnom parlamentarnom većinom. Osobno mislim da nam je dovoljno samo jedna razina vlasti kao što ima Slovenija.

ivana marković c

SDP se odlučio za jednaki broj žena i muškaraca na listama. Mislite li da se na taj način može dobiti bitka za ravnopravnost?

SDP je prvi uveo tzv. Zip sustav i na listama i ima jednak broj muškaraca i žena. To ženama daje bolju startnu poziciju nego do sada, ali je prvenstveno na njima da se u daljnjem radu aktiviraju i dokažu da su ravnopravne bilo kojem muškarcu u politici radi svoje sposbnosti a ne radi činjenice da su žene.

Kako vi ocjenjujete zašto je mali broj žena koje se u Hrvatskoj le baviti politikom i zašto još uvijek prevladava ona konzervativna da je žena majka, domaćica i supruga? Mogu li one i kako do većeg utjecaja u hrvatskoj politici?

Teško mi je to priznati, ali nakon svoga iskustva u politici moram kazati da nažalost da. Kroz svoje odrastanje sam odgojena s dvije sestre, uvijek sam bila samostalna i nikada nisam razmišljala o tome da sam možda u lošijoj poziciji radi toga što sam žena. Kroz ovaj posao sam ipak doživjela neka ružna iskustva radi toga što sam žena.

Što se tiče moga grada, bližih i daljnjih suradnika poštuju me  radi mojih kvaliteta, volje i želje za radom. I ja njih.

Mogu pozvati sve žene da budu odvažne i da krenu svojim putem, da se odluče baviti politikom i ne misle na to što će okolina komentirati. Mi smo tu da mijenjamo stvari i ako se što veći broj žena odvaži baviti politikom vjerujem da možemo okrenuti stvari na bolje. Inače, u mom gradu su na svim važnijim pozicijama žene pa se zato zezamo da smo tako uspješni.

Vidimo na listama i u kampanji nekima su puna usta demokracije i prava žena, a jedni radije plaćaju kazne jer ih nemaju dovoljno na listama, dok bi im drugi zabranjivali mnogo toga, pa čak i pobačaj kada bi bile silovane. Što biste im poručili?

Mogu im poručiti da budu sigurni da mi neće samo “mahati prstima” već će se do zadnjeg atoma snage boriti za svoja prava i sigurno nećemo dopustiti ni njima, ni sličnima da nam nameću kako da živimo, osjećamo i razmišljamo. Hrvatska koju ja vidim, a vjerujem i puno nas  je tolerantna i otvorena u kojoj se neće propitivati mogu li žene racionalno rasuđivati.

Kako uopće gledate na one koji se trude čak i u javnom govoru poniziti i obezvrijediti, čak i vrijeđati one koji su po nečem različiti, drugačiji?

Teško je prihvatiti da postoje ljudi koji čine zločine nad pojedincima zbog njihove rase, vjere, spola ili seksualne orijentacije. Kada se takvo nešto i dogodi, važno je da se kao društvo zalažemo za ozbiljne posljedice takvih djela. Mislim da smo tu propustili djelovati i predugo odmahivali na razne ružne događaje u našem društvu. Zato je moja reakcija izazvala oduševljenje kod velikog dijela građana i nevjerojatna je bila podrška koju sam toga trenutka dobila što znači da u ovoj zemlji ima puno pristojnih i dragih ljudi čiji se glas ne čuje.

ivana marković, sdp

Što ocjenjujete kao glavne problem hrvatskug društva danas?

Podijeljenost društva, revitalizacija ustaštva, nejasan odnos prema prošlosti koje HDZ koristi redovito za svoje političke kampanje i za dobivanje izbora, tolerancija nasilja i mržnje, korupcija, razmišljanje da je dovoljno se učlaniti u neku stranku (bez ikakvih ideala), samo sa ciljem da se nađe posao koji nisi sposoban obavljati. Svi ovi gore razlozi su protjerali naše mlade i sposobne ljude van države a ne to da nije bilo posla.

Najveće zamjerke HDZ-ovoj Vladi?

Moje najveće zamjerke ovoj vladi su nejverojatna tolerancija korupcija. Je li moguće da je toliki broj ministara, dužnosnika pod sumnjom za koruptivne radnje, nemogućnosti da dokažu od kuda im njihova imovina i onda nakon svega toga još uvjeravaju građane da se oni zapravo bore protiv korupcije. I imaju nultu stopu spram nje. Tolika doza bahatosti od ljudi koji se kunu u to da su oni najzaslužniji za Hrvatsku koja je upravo zahvaljujući njihovoj vladavini zakucana na najniže ljestvice po svim kriterijima u Europi, osim naravno po korupciji!

Kako ocjenjujete rad zastupnika u Saboru i po čemu će vas se pamtiti budete li i vi zastupnica?

U Saboru ima jako velikih boraca koji su zaista vidljivi i  volim pratiti njihove istupe i zalaganje. Prvenstveno govorim o saborskim zastupnicima SDP-vog kluba. Ima i onih zastupnika za koje se niti ne zna da postoje u Saboru. Ukoliko uđem u Sabor dat ću sve od sebe da ne iznevjerim svoje birače.

Posao i obitelj? Slobodno vrijeme, druženje? Ostaje li vremena i na što ga najčešće trošite?

Slobodnog vremena imam jako malo. Najčešće kad ga imam provodim ga sa svojom obitelji, prijateljicama na kavi. Volim gledati utakmice, posebno mi je teško palo što nije bilo engleske lige u vrijeme korone.

 

Komentiraj