INTERVJU: ANA TUŠKAN – Učitelji će i u štrajk, ako ponude i dalje budu mrvice

Gošća Intervjua tjedna Media servisa bila je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan s kojom smo razgovarali o, dosad neuspješnim, pregovorima s Vladom oko povećanja osnovice plaća, potencijalnom štrajku te izmjenama Zakona o radu. Štrajk je doista zadnja opcija, poručila je Tuškan.

Razgovarao: Bruno Perić.

Ovotjedni pregovori Vlade i sindikata javnih službi završili su bez dogovora oko povećanja osnovice plaća i uz prijetnje štrajkovima i prosvjedima. No, još postoji mogućnost da se idućeg tjedna postigne dogovor.

”Štrajk je zadnja opcija, ali ćemo je iskoristiti ako bude potrebno”, poruka je glavne tajnice Sindikata hrvatskih učitelja.

“Ako ponuda i dalje budu mrvice, to će ići na izjašnjavanje članstva. Moram ponovno naglasiti da je to doista zadnja opcija koju nitko ne želi. Ako dođe do štrajka, bit će ravnopravno podijeljen na sve sindikate javnih službi. Način na koji bi se to izvodilo ćemo ostaviti za kasnije. Imamo zaposlenike u kulturi, imamo učitelje. Bili smo kreativni 2019. Vjerujem da ćemo naći najbolji način da izrazimo svoje nezadovoljstvo.”

No, izražavanje tog nezadovoljstva moglo bi pobuditi nezadovoljstvo građana koji će biti pogođeni štrajkom. Tuškan ističe da su ovakve plaće i ponuda Vlade jednostavno neprihvatljivi u trenutnim ekonomskim okolnostima. Kaže i da razumije nezadovoljne radnike u privatnom sektoru te da se bore za rješavanje brojnih problema u sustavu rada.

“Ono što je kod nas veliki problem u sustavu, gdje se mi moramo naravno, složiti i s tvrdnjama iz privatnog sektora da postoji mnogo klijentelizma. Imali smo i prosvjede mladih liječnika gdje smo isto govorili o tome kako se zapravo dolazi na ravnateljske pozicije. Postoji problem i u privatnom sektoru gdje zapravo pošteni privatnik isto tako ne može dobiti posao preko natječaja već su tu novoosnovane firmice. U svakom slučaju, da se i privatnici organiziraju, imali bi potporu.”

Tuškan je izrazila podršku i predškolskim odgojiteljima koji su zbog nedostatka kadra, natrpanih vrtićkih grupa i nepridržavanja Državnog pedagoškog standarda za sutra najavili prosvjed koji će se održati u 12:05 na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

“Mi ćemo se pridružiti i tom prosvjedu. Državni pedagoški standard su zapravo minimalni tehnički, zdravstveni, sanitarni uvjeti koji moraju biti ispunjeni. Taj standard je donesen 2008. godine i tu dijelimo zajedničke probleme. U školama se ne pridržavaju tog Državnog pedagoškog standarda. Imamo od problema pomoćnog tehničkog osoblja koje čisti kvadraturu puno veću nego što je time propisano, ne zapošljavaju se novi zaposlenici nakon odlaska u mirovinu.”

Dotaknula se pritom i ideje uvođenja toplog obroka za koju napominje kako nije dovoljno samo donijeti takvu odluku.

“Već osigurati infrastrukturu, osigurati dodatne kuharice. Pitanje je tko uopće i želi raditi za takvu plaću u javnom sektoru.”

Podsjeća da je u javnom savjetovanju Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja. Tvrdi da resorno Ministarstvo njime pokušava prebaciti odgovornost na jedinice lokalne i regionalne samouprave jer od 2008. godine nisu pronašli načina da se u obrazovnom sustavu svi pridržavaju nekih minimalnih standarda.

“Umjesto da se nađe način da se napokon ispoštuju ti minimalni uvjeti, mi i u novom nacrtu Zakona o obrazovanju imamo zapravo ukidanje tog Državnog pedagoškog standarda. Osim svega toga, zajednički su nam problemi i ugovori na određeno vrijeme.”

Nerješavanje problema ugovora na određeno vrijeme su jedna od glavnih zamjerki novih izmjena i dopuna Zakona o radu, koji bi na snagu trebao stupiti početkom iduće godine. Tuškan kaže kako ideja da se ugovori na određeno neće moći sklapati dulje od tri godine nije loša. Međutim…

“Postoje iznimke zamjena. Dakle, zamjene tu nisu uračunate. Recimo, ako se na natječaj ne javi stručna osoba, nestručna osoba može raditi. U roku od pet mjeseci se ponavlja natječaj i tako ti ljudi rade kao vječne zamjene. Ugovori se cijelo vrijeme raskidaju. Opet je jako nesigurno i neizvjesno područje. Ovo neće riješiti taj problem gdje su zamjene izuzetak i gdje se opet može manipulirati tim ugovorima”, zaključuje Tuškan.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!