INSPEKTORAT UTVRDIO: Mulja se sa sniženjima – bilo je 66 prekršaja

Državni inspektorat je objavio kako je tijekom siječnja i veljače, kada je trajalo zimsko sniženje u trgovinama provedeno 519 nadzora u kojima je utvđeno 66 prekršaja (12,7 posto). 

Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača te na nepoštenu poslovnu praksu trgovca (4 slučaja).

Kad je riječ o potonjem, utvrđeno je zavaravanje potrošača u obliku isticanja  određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda, odnosno kao oglašavanje prodaje po nižim cijenama iako se radilo o redovnoj cijeni proizvoda. U takvim slučajevima potrošač ne ostvaruje pogodnost kupnje proizvoda po istaknutim sniženim cijenama u odnosu na cijenu proizvoda po kojoj se proizvod prodavao prije sezonskog sniženja.

Pojedini utvrđeni prekršaji  u pogledu isticanja cijena su otklonjeni tijekom inspekcijskog nadzora te za te prekršaje tržišni inspektori nisu podnosili optužni prijedlog niti izdavali prekršajni nalog sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja su poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Podsjetimo, proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja, mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen cijenom u redovnoj prodaji te novom, sniženom cijenom. Sukladno Pravniku zimsko sezonsko sniženje počinje 27. prosinca te može trajati  najdulje 60 dana.