INSPEKCIJA U KBC SPLIT: Obavlja se nadzor nakon smrti novinara Matijanića

Slučaj novinara Vladimira Matijanića koji je preminuo od posljedica koronavirusa zbog, kako njegova partnerica tvrdi, nemara i nestašice potrebnog lijeka, podigao je buru u javnosti.

Izvor: Media servis

Iz Ministarstva zdravstva su za Media servis potvrdili kako su pokrenuli postupak utvrđivanja o tome je li bilo kakvih propusta u cijelom slučaju. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“S današnjim danom obavlja se zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravtsva u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića, u KBC-u Split, županijskom Zavodu za hitnu medicinu i nadležnoj ambulanti obiteljske medicine.

Zdravstvenu inspekciju provode, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori te za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju se pojedini stručnjaci. Za potrebe konkretnog slučaja, imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije.

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzet će se izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije. Na temelju uvida u cjelovitu medicinsku dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i PHD, imenovani stručnjaci donijet će svoje mišljenje o tome da li je postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta. Ovisno o donesenom stručnom mišljenju, poduzet će se daljnje mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svako od javno navedenih tijela i institucija uključenih u ispitivanje postupka zbrinjavanja pacijenta Matijanića obavlja poslove iz djelokruga svojih nadležnosti u utvrđivanju činjenica vezanih uz uzroke i okolnosti smrti pacijenta, te će svaka od njih o svojim rezultatima izvijestiti kako odgovarajuća stručna i državna tijela, tako i hrvatsku javnost.”