INICIJATIVA “NAROD ODLUČUJE” JANDROKOVIĆU: Želimo spriječiti političku trgovinu i korupciju

marija burazer, narod odlučuje

Članica organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje Marija Burazer poslala je priopćenje s reakcijom na izjavu Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, koji je rekao da je cilj inicijative oslabiti politički sustav.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Gospodine Jandrokoviću, nema razloga da se bojite nas građana. Mi znamo čitati. I razlikovati zvjezdice i stranačke poslušnike od sposobnih i poštenih političara. Želimo da u sljedećem sazivu Sabora, ovi drugi – sposobni i pošteni, zastupaju naše, a ne vaše interese.

Cilj građanskog referenduma „Narod odlučuje“ je promijeniti politički sustav kakav imamo sada – spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj.

Da je HDZ-u ili SDP-u stalo do demokracije i istinskog zastupanja dobra svih nas, građana, – sami bi već proveli promjene izbornog sustava koje postoje u većini država EU: da birači odlučuju o tome tko ulazi u Sabor, a ne šefovi stranaka, da na izbore izlazi više građana – što im omogućuje dopisno i elektroničko glasovanje, da HDZ i SDP ne mogu kroz predizborne koalicije u Sabor uvoditi stranke koje imaju potporu građana od 1% i same ne mogu prijeći izborni prag; da izborne jedinice prate zemljopisne granice županija i da glas svakog birača u Hrvatskoj jednako vrijedi.

Da HDZ i SDP žele pravedan izborni sustav – osigurali bi zaštićenost nacionalnih manjina kakvu imaju druge države EU, sprječavajući trgovinu manjinskim mandatima za formiranje HDZ-ove ili SDP-ove većine“.

PISALI SMO:

GORDAN JANDROKOVIĆ: Pojedinci se nude kroz društvene mreže i sve se svodi na “atrakciju” – čitajte OVDJE.