INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA: ‘Oduzmite odlikovanja BiH šestorki‘

Izvor: ICTY
Izvor: ICTY

Prošla je godina dana od samoubojstva Slobodana Praljka u haškoj sudnici i pravomoćne presude bosansko-hercegovačkoj “šestorki”.

Izvor: Media servis

Iako su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, iz Centra za suočavanje s prošlošću “Documenta” upozorili su da kao društvo tu presudu – još nismo prihvatili.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac, prijezirom odbacujem vašu presudu.” Posljednje su ovo riječi Slobodana Praljka prije točno godinu dana. U sudnici Haškog suda ispio je otrov i uskoro umro. Voditeljica Documente Vesna Teršelić kaže da je upravo taj šokantan čin zasjenio suočavanje sa zločinima za koje su Praljak i još petorica osuđeni.

“Svakako je godišnjica onaj tren kad se doista može u medijima prikazati i što o svemu imaju reći preživjeli logoraši.”

A upravo mediji, tvrdi Teršelić, zakazali su u izvještavanju o presudi, nakon što je prošao šok Praljkovim činom. Documenta je o tome provela opsežno istraživanje.

“Ako gledamo od početka ove godine u hrvatskim medijima teško je bilo pronaći priloge u kojima se spominje suđenje bosanskoj “šestorci” u kojoj se detaljnije pokazuje što je zapravo supstanca te presude. Kakvi su sve zločini počinjeni u logorima, kakvi su sve zločini počinjeni u okupaciji Mostara.”

O godišnjici presude govorila je i Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava. Ta je inicijativa, kaže, još u siječnju poslala prijedlog predsjednici Republike, da BiH šestorki oduzme odlikovanja koja su dobili, jer je riječ o ljudima pravomoćno osuđenima za ratni zločin.

“Noseći odlikovanja Republike Hrvatske ne samo da obezvrijeđuju ustavnu vrednotu vladavine prava i časti i ugleda ne samo Republike Hrvatske i Hrvatske vojske nego činjenica da nose najviša odlikovanja Republike Hrvatske predstavlja nepoštovanje prema svim ratnim veteranima koji su u ratu sudjelovali poštujući i hrvatske zakone i međunarodno humanitarno pravo.”

Odluka povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, još se čeka.