INICIJATIVA 16+1: Hrvatska suradnja s Kinom u znaku Pelješkog mosta

VELIKI PROJEKT: Gdje je zapeo Pelješki most i hoćemo li dobiti novac iz EU fondova?! 1

U Sofiji summit inicijative 16 + 1. Radi se o 11 članica EU-a, 5 kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo i Kina s kojom Europa razvija sve jače trgovinske veze.

Piše: Jurica Gašpar

Najavljeno je i kako će domaćin ovog summita sljedeće godine biti Hrvatska, a u glavnom gradu Bugarske boravi i hrvatski premijer Andrej Plenković.
Sinteza ideje inicijative 16 + 1 svakako je projekt izgradnje Pelješkog mosta, naglasio je Plenković na sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, te potpisivanju ugovora o suradnji za razdoblje do 2021.

“Podaci govore, u 2017. imamo sad već više od 900 milijuna dolara razmjene. Nakon potpisivanja ugovorao izgradnji Pelješkog mosta s China road and bridge corporation, mislim da su se stekli i politički preduvjeti za dodatnu suradnju u različitim sektorima.” Danas potpisani programi suradnje u području znanosti, obrazovanja i zdravstva o tome dodatno svjedoče, kaže Plenković koji između ostalog prisustvuje i otvorenju gospodarskog, trgovinskog i financijskog foruma, te plenarnojsjednici šefova vlada država sudionica sastanka. Otkriva i kako namjerava privući što veći broj kineskih turista u Hrvatsku.

“Želimo da do idućeg summita, ovoga koji će biti u Hrvatskoj, napravimo iskorake osobito u području prometa i malih i srednjih poduzeća, gdje je Hrvatska domaći jednog koordinacijskog mehanizma za ovaj format.”Sudionici inicijative 16+1 složili su se kako je cilj summita jačanje Europe a ne njena podjela. Kineski premijer Li Kequiang je naglasio da bi oslabljena Europa “bila loša vijest za Kinu a ne obratno”.

Li je spomenuo i podatak o povećanju robne razmjene između Kine i europskih zemalja, što je u potpunoj suprotnosti trenutnim gospodarskim odnosima Kine i SAD-a. Te dvije zemlje su u petak jedna drugoj uveli carine na uvoz robe u vrijednosti od 34 milijarde dolara.

“U prvih pet mjeseci ove godine trgovinska razmjena Kine i Europske Unije iznosi 24,5 posto, što je uistinu veliko postignuće i istodobno pokazuje velik potencijal za daljnje odnose. Željeli bismo vidjeti ujedinjenu, otvorenu i prosperitetnu Europsku Uniju i daljnji razvoj integracijskog procesa u Europi. To je u obostranom interesu Europe i Kine.”

Premijer Plenković je uz kineskog i bugarskog kolegu kao domaćina, bio jedan od govornika. Dogodine će se, naime, ovaj summit održati u Hrvatskoj.”Smatram da je to u vanjsko-političkom smislu jedno značajno postignuće koje će nas pozicionirati još bolje u razvijanju bilateralnih odnosa s Kinom.

“Inicijativu 16 + 1 pokrenula je Kina kao svojevrsnu morednizaciju nekadašnjeg Puta svile putem kojeg s Europom želi još više pojačati gospodarske odnose. Povezivanjem Kine kroz središnju Aziju s Mediteranom i Europom ekonomski analitičari smatraju kako je Kina ozbiljno zaprijetila odnosima koje SAD ima na području koje obuhvaća inicijativa, posebice Bliskog istoka.