INFLACIJA I VEĆA OD 12,8 POSTO: Hrana skočila za 20 posto, a Hrvati troše 40 posto novca na hranu

Mnogi strahuju da će uvođenje eura dodatno utjecati na rast cijena, uz rastuću inflaciju koja je u rujnu dosegnula rekordnih 12,8 posto.

Posebno se teško građani nose s rastom cijena hrane, koja je 20 posto skuplja nego prije godinu dana. Hrvatski građani za hranu u prosjeku troše i do 40 posto svojih prihoda što nas, kada je riječ o tome, svrstava u članice Europske unije najteže pogođene inflacijom. Građani smatraju da su poskupljenja viša od trenutačne razine inflacije.

Resorni ministar tvrdi da Vlada čini sve što je u njezinoj moći kako bi građani normalno živjeli.

– Kada promatramo razinu inflacije, vidi se da je cijena hrane dosta pridonijela inflaciji. U tom kontekstu potvrđuje se dobra odluka ograničavanja cijene za devet proizvoda koje smo ograničili kako bismo pomogli našim građanima, rekao je. kako javlja HRT, Davor Filipović, ministar gospodarstva.No zato je proizvođačima hrane cijena repromaterijala skočila od 30 pa čak do 100%.

– Dignuli smo cijene zbog ambalaže, ambalaža je poskupila i sve ostalo, rekla je Mirjana Golubić, OPG Golubić.

– Gledajte ovu flašicu od 1060 mililitara, prošle godine u listopadu smo plaćali 3,80 kn, a da bi ove godine, sada prije mjesec dana, plaćali 5,90 kn, rekao je Miroslav Tomašec, OPG Tomašec. Proizvođači se više orijentiraju na prodanu količinu bez dizanja cijena za krajnjeg kupca.

– Tako da bude povoljnija i pristupačnija kupcu, jer s obzirom na sva ta poskupljenja, želimo ostati konkurentni, rekao je Slaven Barišec, OPG Samo Ljuto.