INFLACIJA GUBI KORAK: U Hrvatskoj usporila na 5,8 posto

Nastavlja se usporavanje inflacije. Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku u listopadu je iznosila 5,8 posto.

Priopćenje DZS-a prenosimo u cijelosti:

‘Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u listopadu 2023. u odnosu na listopad 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 5,8%, dok su u odnosu na rujan 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,4%.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 8,1%, za Usluge 7,3%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 5,6% te za Energiju -0,2%. Porast stope na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4%, te Usluge, za 0,4%. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponente Energija, za 1,1%, te Hrana, piće i duhan, za 0,5%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u listopadu 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. studenoga 2023. Podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za listopad 2023. dostupni su na Eurostatovim internetskim stranicama.‘‘