INFEKTOLOG TRAMPUŽ: Sputnik V je bolji od AstraZenece s kojom sam ja cijepljen

Andrej Trampuž, infektolog najveće bolnice u Europi, Sveučilišnog Kliničkog centra Charite, gostovao je na N1 televiziji i rekao da i Njemačka ima problema s cijepljenjem populacije.

Govoreći o cjepivu rekao je za N1 kako će u Njemačkoj  upotrijebiti svako cjepivo koje će biti odobreno. “Nadamo se da će i Rusija tražiti odobrenje jer ono, prema onome što sad znamo, dobro je i daje zaštitu više od 90%. Ima dobar sustav, dva različita cjepiva pa je efikasnost vrlo dobra. Kinesko cjepivo nije toliko dobro jer ima isti vektor. Zasad još u EMA-i nismo dobili od Rusije zahtjev za odobrenjem, ali već dogovoramo da će se Sputnjik V proizvoditi u Njemačkoj”.

Komentirajući činjenicu da ljudi već dosta teško sve to podnose, Trampuž je istaknuo:

“Mislim da nisam pesimist nego optimist. Mislim da nikad nismo bili toliko blizu kraja nego sad, ali da gubimo utakmicu s virusom. Sad nije vrijeme za otvaranja, znam da je ljudima problem, ovo je najveća kriza poslije Drugog svjetskog rata, ali s virusom se ne može živjeti, zdravstvo, ekonomija, ništa neće funkcionirati. Možemo samo spriječiti treći val i otvoriti se u ljetnim mjesecima. Ako se opustimo, virus se može vratiti, još gore nego sada.”

Na pitanje što je onda s AstraZenecinim cjepivom i je li učinkovito kod starijih od 65, Trampuž odgovara:

“Istina je da je AstraZenecino cjepivo kao druga vektorska, osim Sputnjika V koji je bolji. I ja sam se danas cijepio AstraZenecinim iako sam htio s drugim. U Njemačkoj sad nijedan zdravstveni radnik nema mogućnost birati cjepivo. Budući da su prioritet stariji od 80, za njih su bolja cjepiva, a mi, budući da nismo toliko u riziku zbog godina, dobili smo lošija cjepiva iako radimo s bolesnima.”

Komentiraj