INES STRENJA LINIĆ STUDENTIMA: Ovo nikada neće i ne smije biti Čile gdje je Pinochet ubijao studente

Ines Strenja Linić 1

“Tko će još sve na riječi mržnje protiv studenata Filozofskog fakulteta odšutjeti? Kao da je to ovih dana postalo najvažnije pitanje. Jer studenti će uvijek biti studenti – slobodnomisleći te puni znanja i ideja”, piše Mostova zastupnica Ines Strenja Linić na svom Facebooku.

“Boriti će se protiv dekana, Fakultetskih vijeća, profesora i ministara, te gotovo uvijek godinama biti ispred svog vremena. Zatvarat će fakultete, otvarati zatvorene studentske domove i menze i biti sve ono što su bili desetljećima – najprogresivniji dio našeg naroda od kojih mnogo toga ovisi, pa i kakva ćemo zemlja (p)ostati. Isto tako ponekad debelo neće biti u pravu, pa i tad im to ne treba zamjeriti.

Ipak, nađe se netko tko kaže da na njih treba pendrecima i suzavcem Potom.. gromoglasna šutnja osim par vrhuški strančica koje smatraju da su jedini zaštitnici antifašizma i demokracije. No u tome sad nije bit.

Studenti FF se bore protiv podjela, protiv lijevog i desnog totalitarizma, protiv razaranja hrvatskog bića i pozivanja na fizički obračun s neistomišljenicima. Također, bore se da imaju pravo misliti, sanjati i stvarati bolju Hrvatsku za koju su se i njihovi očevi borili na svoj način. Slučajno je među njima dečko, sin pravog fajtera koji je samnom proveo neke ratne godine u tamo nekom Gospiću devedesetih.

Stoga dragi studenti s Filozofskog fakulteta molim vas za oprost svake zle riječi pune mržnje upućene vama ovih dana jer to nisu riječi ostalih saborskih zastupnika, pa niti mene osobno. Ovo nikada neće i ne smije biti Čile gdje je Pinochet ubijao studente, ili neka Amerika gdje se danas na ulici ubijaju ljudi s knjigama u rukama. Ovo je samo riječ koja ubija “nekoga tko je ostao zarobljen u prošlosti svojih predaka”, valjda bez namjere da je uskoro napusti. Problem su političari koji na tome žele poentirati, tj. riječima podilaziti studentima i prikazati se kao zadnja crta obrane demokracije dok istovremeno vlast obnašaju zbog ostvarivanja interesa samo privilegirane manjine a ne u korist svih njezinih građana uključujući i studente. I time svjesno ili nesvjesno pridonose sumraku parlamentarne demokracije.

Područje na kojem se trebamo takmičiti i dokazivati kao političari 21. stoljeća jest ono što je cilj ne samo studenata nego i svih građana – VRAĆANJE KONTROLE NAD VLASTITOM SUDBINOM.
Dakle, umjesto osuda riječi koje to zaslužuju, ali se mogu svesti na nadmudrivanje kakvom smo opet i ponovno svjedoci, važno je podsjetiti naše studente i sve građane na jedan iznimno važan događaj, a to je da su građani Rima na nedavnim izborima okrenuli leđa i „ljevičarima“ i „desničarima“, a nova politika „Pokreta Pet zvijezda“ dobila je skoro 70 posto podrške. I zamisliti se.
Mislim da se rješenje može i treba naći u demokratskom dijalogu jer studenti i profesori nisu na suprotstavljenim stranama. Nakon toga zajedno će se moći angažirati na osmišljavanju Nove filozofije odnosa na FF ali i Nove politike u Republici Hrvatskoj.

I ..da znate Previšić tu više uopće nije bitan. Bitni su oni koji su odšutjeli.”

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/ines.s.linic/posts/10210661334239755″ bottom=”30″]

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!