INDIJSKI MINISTAR O ENERGETICIMA: U mjesec dana potrošimo koliko Europa u jednom popodnevu

Stanje na istoku Europe tema je o kojoj priča cijeli svijet, a o njoj se raspravljalo i na sastanku američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i indijskog ministra vanjskih poslova Subrahmanyama Jaishankara.

Izvor: Media servis

Blinken je pritom još jednom osudio rusku invaziju:

“Ruski rat protiv Ukrajine je napad na Ukrajince, ali i na poredak utemeljen na pravima koje oboje ovdje branimo. SAD će nastaviti pružati podršku ukrajinskoj vlasti i ljudima i pozivamo druge zemlje da učine isto. Da osude ruske brutalne napade.”

Neizostavno pitanje je bilo i set sankcija Rusiji odnosno kupovina energenata od Vladimira Putina. Američki državni tajnik kaže kako je ta odluka individualna, ali da povlači pitanje potpomaganja Rusiji.

“Kada govorimo u kupovini nafte, sankcija i ostalog, naravno da podupiremo zemlje da ne kupuju dodatne količine energenata iz Rusije. Svaka zemlja različito je smještena, ima različite potrebe i resurse, ali naravno da ih ohrabrujemo da ne kupuju.”

Indijski ministar vanjskih poslova Jaishankar rekao je kako se Indija zalaže za mir, a na pitanje o tome zašto postoje govorkanja da imaju dogovor s Moskvom oko valute u kojoj će plaćati energente odgovara:

“Ako gledamo kupovinu energenata od Rusije, sugerirao bih vam da vaša pažnja treba biti fokusirana na Europi. Mi kupujemo neki manji dio energenata od Rusije, ali to što mi potrošimo u mjesec dana, Europa potroši u jednom popodnevu.”