INCIDENT U SKUPŠTINI RS: Iza govornice nije bilo hrvatske zastave – predsjednik Sabora napustio zgradu

željko reiner

Za posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera Banjoj Luci dogodio se incident, jer su domaćini propustili u parlamentu Republike Srpske istaknuti zastavu Hrvatske kako je to uobičajeno kod službenih razgovora dužnosnika iz različitih država.

Nakon razgovora vođenih u sjedištu Narodne skupšine RS Reiner je, kako javlja HRT, kanio dati izjavu novinarima no od toga je odustao kada je vidio da je iza govornice istaknuta samo entitetska zastava dok hrvatske nije bilo. Novinarima je u prolazu, na odlasku, kazao kako nije uobičajeno da na takvim mjestima stoji samo zastava domaćina. Potom je otišao na zakazani susret s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.

Bilo je najavljeno kako će se predsjednik Hrvatskog sabora sastati sa čelnikom Narodne skupštine RS Nedjeljkom Čubrilovićem no domaćin je ipak bila potpredsjednica parlamenta Željka Stojičić. Izrazila je žaljenje zbog incidenta, ustvrdivši kako je nedostatak hrvatske zastave – propust protokola. Iz službe za protokol stigao je pak odgovor kako je njihova ustaljena praksa da ne ističu zastave zemlje iz koje dolaze gosti u službeni posjet.

O razgovorima s Reinreom, Stojičić je kazala kako su bili “konstruktivni” te kako su dotaknuta brojna aktualna pitanja poput prometnog povezivanja, rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na području Trgovske gore u Hrvatskoj. Potvrdila je i kako je raspravljano o povratku Hrvata u RS a konstatirala je kako među hrvatskim prognanicima “ne postoji dovoljno spremnosti” za povratak, ustvrdivši kako je to slučaj i sa svim izbjeglima i prognanima iz različih dijelova BiH pa i Hrvatske.