INA SILNO OŠTEĆENA: Uhićenima na računima blokirano 800 milijuna kuna

Cijeli dan traju pretresi kuća, stanova i ureda osumnjičenih koje USKOK sumnjiči da su pribavili sebi imovinsku korist veću od 850 milijuna kuna i to na štetu dva trgovačka društva u transakcijama s prirodnim plinom.

Privedeni su direktor Sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor i njegov otac, zatim vlasnici tvrtke “OMS Upravljanje” Goran Husić te Josip Šurjak koji je i na čelu Hrvatske odvjetničke komore. Privedena je i predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Sumnja se da su od Ine kupovali plin po niskim cijenama, a prodavali po višestruko većoj cijeni.

HRT je ranije doznao da je Ured za sprečavanje pranja novca blokirao određene iznose na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima veće od 800 milijuna kuna.

Ispitana JE predsjednica uprave tvrtke Plinara s osječkog područja i umirovljenik, otac predsjednika sektora za plin u INA-i. Upravo na računu umirovljenika bila je pozamašna svota novca i to je bio svojevrsni alarm poreznoj upravi i nadležnim tijelima da pokrenu istragu koja je trajala gotovo dvije godine.

Od jutra uhićenja i premetačine diljem Hrvatske. “… a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca, priopćio je USKOK.

Riječ je, kako se neslužbeno doznaje, o kupnji plina po nižoj i preprodaji po višoj cijeni. Jutros je pretražen i stan direktora u Ini Damira Škugora. Cijeli slučaj, tvrde u Ministarstvu financija, mjesecima su pratile stručne službe Porezne uprave.

“Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva”, priopćenpo je iz Ministarstva financija.

Drugo zvučno ime među uhićenima ono je predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka. – Kolega Šurjak je u drugom mandatu predsjednik komore, on je prilično dobro vodio komoru, i to me iznenadilo. Koliko je on u cijeloj priči involviran, navodno je vlasnik te nekakve firme, ali to će daljnja istraga pokazati, rekao je Berislav Živković, odvjetnik.

Porezni stručnjak i konzultant Vlado Brkanić smatra da je čudno što nitko u Ini nije primijetio da nešto nije u redu.

Na računu oca Damira Škugora, uhićenog uz sina i još trojicu, pronađeno je nešto manje od 500 milijuna kuna, neslužbeno doznaje Telegram. Golemi iznos na računu umirovljenika koji se inače bavi uzgojem maslina, pokrenuo je cijelu akciju koja je kulminirala današnjim uhićenjima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!