IDU VEĆI POREZI: Zdravstvo spašavaju više cijene cigareta, alkohola, telefonskih računa…

milan kujundžić

Ministru zdravstva Milanu Kujundžiću nedostaju tri milijarde kako bi se pokrpale rupe u zdravstvu, a namaknut će ih poskupljenjem cigareta, alkohola, igara na sreću, mobitela…

“Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde”, rekao je Kujundžić za Novi list.

Skuplje dopunsko osiguranje, imovinski cenzus i druge planirane mjere ostaju oblici koje treba eventualno razmatrati, ako ne bude dovoljno, istaknuo je ministar. ” Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo za standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti, kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka”, rekao je Kujundžić.

O tome koliko će rasti cijene cigareta, alkohola, telefonskih računa, Kujundžić je rekao da izračuni postoje. “Mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak”, rekao je Kujundžić.

Potrebnoi mu je, naravno, suglasje u Saboru, o čemu kaže: “Vjerujem da će ljudi neovisno o stranačkoj pripadnosti, o tome tko je na vlasti, a tko u oporbi, to razumjeti”.

 

Komentiraj