I ZAGREPČANI U STRAHU: Zagreb ima više od tisuću skloništa, ali nema razloga za paniku

Situacija u Ukrajini i priljev izbjeglica iz te zemlje bila je jedna od tema na redovnoj konferenciji zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Izvor: Media servis

Zagreb ima tri kapaciteta za prihvat izbjeglica. Motel Plitvice, hostel Rakitje i Tomislavov dom, a raspravlja se o Gradu mladih pa i zagrebačkom Velesajmu, rekao je Tomašević.
“Do sada su u Hrvatsku ušle 344 izbjeglice, a u Zagrebu ih se u motelu Plitvice trenutno nalazi 18. Dolaze i odlaze na daljnje lokacije. Dosta njih se smješta u privatnom smještaju, preko rodbine. Ovo je tek prvi, zapravo nije ni počeo pravi val izbjeglica. Očekujemo puno veći val kada se uspostave pravci i organizirani prijevoz.”

Svijet je u strahu od nuklearnog rata. Ni Zagrepčani nisu iznimka. No, gradonačelnik na pitanje o broju skloništa u Zagrebu odgovara – nemojmo širiti paniku.

“U Zagrebu postoji 1062 skloništa. Tu smo u suradnji s državnim institucijama, postoje protokoli i o tome vodimo komunikaciju. No, ne želim da se stvara panika i da prejudiciramo neke stvari za koje, na svu sreću, trenutno nema opasnosti.”

Upozorio je Zagrepčane da će ove subote, s obzirom na to da će to biti prva subota u tekućem mjesecu, točno u podne čuti zvuk sirene. No, to je samo dio redovne vježbe uzbunjivanja građanstva.

Dotaknuo se i pitanja žičare koja je prošlog tjedna konačno proradila. Mijenja se radno vrijeme i to zbog trenutne skijaške sezone na Sljemenu.

“Od danas će žičara raditi do 21 i 30, utorkom i četvrtkom, kako bi popratila noćno skijanje. Zašto ne do 22 sata? Zbog dozvola koje imamo. Dulje od toga ne može.”