I UMIROVLJENICI DIGLI GLAS: Za huligane 5 godina zatvora i doživotna zabrana na utakmice

Mnogi se pitaju što se to događa sa sportom u Hrvatskoj, posebno sa nogometom, kada već gotovo u pravilu ni jedno odigrano kolo ne može proći bez huliganskih ispada ili pak optužbi za pristrano suđenje odnosno krađu…..

Treba li nakon svega što se već dogodilo u ovoj godini, Desinec posebno, uistinu čekati da netko pogine kako bi se konačno nešto poduzelo, navode Umirovljenici zajedno čije priopćenje prenosimo u nastavku:

“Jasno je da se oko nogometa vrti puno novca, a gdje je puno novca tu je u pravilu i veliki interes raznih skupina, političkih, gospodarskih, ali i kriminalnih posebno. Kada malo bolje pogledamo tko se sve od likova „zanimljive prošlosti i sadašnjosti“ vrti oko sporta ili usko povezuje sa nekim od klubova, posebno tamo gdje je novca uistinu puno, onda nikoga ne treba čuditi zašto navijači na tribinama sve češće uzvikuju mafijo, mafijo, lopovi, lopovi…

Kako su navijači neizostavni dio svakog kluba tako je jasno i da je svaka od zainteresiranih skupina oko kluba u nekom broju zastupljena, dakle uz one koji su na utakmici samo kako bi bodrili svoj klub, ali već u pravilu i onaj relativno manji broj „navijača“, čitaj huligana, koje sport uopće ne zanima i koji se mogu povezati sa „sportskom mafijom“. Jasno je da sve dok se u medijima i javnosti priča o huliganima nema prostora za priču o uzrocima svega što se u sportu događa, nogometu posebno….

I tako se već godinama stalno vrtimo u krugu. Prepustili smo sve više sport onima kojima je sport samo sredstvo za bogaćenje, liječenje osobnih frustracija ili pak odskočna daska za neke druge osobne ambicije, najčešće političke. Može li se dakle stati na kraj neredima na sportskim terenima? Može li se „mafija“ istjerati iz sporta? Odgovor je jednostavan i glasi: Naravno da može!!! Ali samo ako za to postoji iskrena politička volja, i to na svim razinama.

Kako to postići? Veoma jednostavno, potrebno je samo vršiti permanentnu i strogu kontrolu nad raspolaganjem odnosno trošenjem novca u svim sportskim društvima. Kada se onemogući izvlačenje novca iz klubova, posebno kroz razne fiktivne ugovore i račune, onda svi oni koji sa sportom nemaju nikakve veze više neće imati interesa ni motiva za ostati u klubu. Mogu li se huligani istjerati sa sportskih borilišta?? Naravno , i to je veoma jednostavno riješiti.

​Zakonom urediti da je svako ulaženje u zabranjenu zonu koja je uz sportsko borilište – teren označena i običnom linijom kažnjivo sa npr. 5 godina strogog zatvora i doživotnom zabranom pristupa svim sportskim objektima, i bez prava na ublažavanje kazne. Za kršenje izrečene sankcije ili ponovljeni incident samo udvostručiti zatvorsku kaznu. Pola od navedene kazne odnosno1-2 godine zatvora i i za one koji kriju ili štite identitet počinitelja.

Treba također izricati stroge kazne i za učinjene nerede ili nanesenu štetu prije odnosno nakon utakmice. Za što bolju transparentnost prilikom utvrđivanja činjenica svi pripadnici policije u svakom trenutku su dužni sve snimati kamerom koja im treba biti sastavni dio opreme. Ima li Hrvatska politika volju i hrabrosti da se obračuna sa negativnostima u sportu?”