I U SABORU O STRAŠNOM ZLOČINU: Traži se više novca za borbu protiv nasilja nad ženama

Nakon jučerašnjeg zločina u Splitu gdje je još jedan partner ubio svoju partnericu inicijativa saborskih zastupnica konferencijom za medije upozorila je na nužnost stvarne borbe protiv nasilja nad ženama i edukaciji od najmlađe dobi. Također na dan predstavljanja proračuna zatražile su više novca za tu borbu.

Zastupnica Centra Marijana Puljak rekla je da je rasprava o proračunu prilika da društvo stvarno želi zaštititi žene od nasilja i to ne samo sigurnim kućama…
“Da se uvedu programi edukacije dječaka i djevojčica i programi cjeloživotnog obrazovanja , svi oni koji će raditi da se žene osnaže ekonomski i emocionalno da bududovoljno snažne da kažu ne svojim nasilnicima.”

Zastupnica Katica Glamuzina upozorava da edukacija ne treba samo mladima. “Potrebno je dodatno educirati i naš sutav. Policiju i sudstvo jer se oni s tim susreću i moraju znati prepoznati femicid i adekvatno ga procesuirati.”

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka upozorava na kontinuirano podfinanciranje edukacija mladih i nemamo građanski odgoj.

“Imamo izuzetno visoku stopu tolerancije na nasilje među mladima, posebno u vršnjačkim vezama. Ako ne počnemo od vrtića i škola, za što se uopće ne izdvaja, nećemo imati taj rezultat koji nam reba. Ova Vlada je pokazala da je usvojila Istanbulsku, ali radi sve da se ona ne provodi.”

Premijer je u sabornici prvo objašnjavao kako se izborio za Istanbulsku te rekao..

“Ono što nažalost ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Na žalost za to nemam lijeka, ali imam da pooštravam kazneni zakon i sve druge da sankcije budu rigorozne, a presude donose sudovi, a na njih ne mogu utjecati.”

Nezavisna Karolina Vidović-Krišto kaže da je normalno da se anomalije događaju u nezdravom društvu…

“Ova Vlada je pokazala da svojom, sada već perverznom korupcijom koju je institucionalizirala i kojom blokira institucije koje se moraju skrbiti da se ovi strašni slučajevi ne dogode, ova Vlada isključivo radi na samoodržavanju i na generiranju korupcije koja uzrokuje siromaštvo i ostale anomalije u društvu.”

Katarina Peović iz Radničke fronte upozorila je na smanjenje sredstava za pomoć…

“Smanjuju se sredstva koja su bitna za prevenciju i psihološku pomoć . Žene žrtve nasilja sa stavkom koja je već godinama mizerna nemaju prilike da se odvoje u situacijama u kojima bi se trebale odvojiti od nasilnika.”

Mostova Ružica Vukovac o odgovornosti institucija…

“Nekakva tolerancija nasilje se provlači i ne samo obiteljskog već i vršnjačkog i rodno uvjetovanog. Institucije su te koje moraju promjeniti način razmišljanja i rada te snositi određen dio odgovornosti.”

Iz kluba socijaldemokrata traže zakonske izmjene i uvrštavanje femicida u kazneni zakon.

” Uvodimo pojam femicida kao najekstremnijeg oblika rodno uvjetovanog nasilja; ubojstva žene od strane muškarca kao rodno uvjetovanog zločian iz mržnje. Radi se o ubojstvu iz namjere a počinjenog od muškarca koji negiraju njezin integritet i smatraju da je žena njihovo vlasništvo i da imaju pravo raspolagati njezinim tijelom, odlukama i pravom na život.”

Iz trgovačkog lanca gdje se dogodilo ubojstvo kažu da su protiv svakog oblika nasilja, izražavaju sućut obitelji najavljuju pomoć, kao i psihološku pomoć zaposlenima.