I TO SE MOŽE ČUTI: Prišla mi je jedna učenica i rekla – hvala na ručku, izjavio Plenković u Saboru

Premijer Andrej Plenković u Saboru je govorio o proračunu i istaknuo da je prioritet ovog proračuna zaštiti najugroženije. Objasnio je da su izazovna vremena u pitanju, a da je Vlada uspjela očuvati socijalnu koheziju i normalno funkcioniranje institucija. 

“Glavni preduvjet za dogovor na ove ciljeve bila je politička stabilnost i to smo obećali građanima na izborima i realizirali. To znači i financijsku stabilnost zemlje i podizanje kreditnog rejtinga za 4 stupnja. Sve tri agencije stavljaju nas na korak do A stupnja”, rekao je.

Naveo je kako je to jedan od preduvjeta za ulazak u eurozonu. “Kada tome pridodamo izdavanje prve državne narodne obveznice i trezorske zapise to znači da naši građani vjeruju u ekonomski i financijski put zemlje. Inače ne bi svoje novce uložili u takvo nešto”, dodao je.

“Hrvatskim građanima smo osigurali 25 milijardi eura iz europskih fondova”, ustvrdio je.

Što se ove godine tiče, kaže da će proračun biti u minimalnom deficitu, ili u suficitu. “Nastavljamo i sljedeće godine smanjivati udjel javnog duga u BDP-u i bit ćemo na 60 posto. Prihodi su planirani na 28,5 milijardi eura, a rashodi na 32,6 milijardi. Zašto? Da bismo povećali plaće i mirovine”, naveo je.

Osvrnuo se i na besplatne obroke u školama koji su uvedeni ove godine. “Meni je na Interliberu prišla jedna mlada učenica iz Slavonskog Broda i rekla: Hvala na ručku”, otkrio je.