I TO JE MOGUĆE: Pijana policajka usmrtila autom biciklistu, a potom vraćena na posao

Ilustracija
Ilustracija

Policajka M. P. (31), koja je 10. siječnja prošle godine u Satnici Đakovačkoj automobilom usmrtila 33-godišnjeg biciklista Borisa Franjića, vraćena je na posao.

Analizom uzoraka krvi i mokraće utvrđeno je da su i policajka i stradali biciklist bili pod utjecajem alkohola, a policajka je uz to još vozila neprilagođenom brzinom, piše Glas Slavonije.

Iz Ministarstvu unutarnjih poslova kažu:

“Disciplinski sud u Osijeku protiv policijske službenice, zbog počinjene teže povrede službene dužnosti, proveo je disciplinski postupak, proglasio ju odgovornom za učinjenu povredu te na temelju svih olakotnih i otegotnih okolnosti izrekao uvjetnu kaznu prestanka državne službe uz rok kušnje od 12 mjeseci. Po izvršnosti navedenog rješenja, od 23. ožujka ove godine, policijska službenica obavlja svoju službu… Napominjemo da se radi o disciplinskoj odgovornosti, a što se tiče postupka u povodu podnesene kaznene prijave, za to se trebate obratiti nadležnim pravosudnim tijelima.”

 

Nakon provođenja istrage nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Našicama trebalo je donijeti odluku o pokretanju kaznenog postupka. Međutim, rezultati istrage javnosti nisu poznati, jer se Državno odvjetništvo nije oglasilo o tome kakvi su rezultati naloženih vještačenja niti je li pokrenut kazneni postupak protiv M. P.

Iz PU osječko-baranjske, glasnogovornik Darijo Premec kaže:

“Disciplinski je postupak proveden i mi to ne možemo komentirati. Provodimo pravomoćne odluke disciplinskog suda i to je sve što možemo reći – kazao je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.”

Podsjetimo, nesreća se dogodila kada je policajka izvan službe svojim privatnim automobilom, vozeći neprilagođenom brzinom, prednjim dijelom vozila udarila u stražnji dio bicikla kojim je upravljao 33-godišnjak.

Od zadobivenih ozljeda Boris Franjić na mjestu je preminuo. Protiv policajke je PU osječko-baranjska podnijela kaznenu prijavu. Nakon toga Državno odvjetništvo naložilo je uzimanje krvi i urina vozačice, obdukciju tijela biciklista, izvanredni tehnički pregled policajkinog automobila i izuzimanje bicikla poginuloga radi eventualnog vještačenja.

Budući da je daljnje postupanje Državnog odvjetništva ostalo nepoznato javnosti, a policija se očevidno nije potrudila saznati vodi li se protiv njihove pripadnice kazneni postupak zbog prometne nezgode sa smrtnom posljedicom, nego ju je nakon upravo smiješno male disciplinske mjere vratila na posao, uskoro bi mogli biti svjedoci apsurdne situacije da povodom nekog bezazlenog prekršaja ureduje osoba koja je prije samo godinu i pol pod utjecajem alkohola i vozeći neprilagođenom brzinom ubila čovjeka.