I TO JE MOGUĆE: Kaznili suca zbog nerada, a on tvrdi da je alergičan na tipkovnicu

Znamo svi koliko su naši sudovi spori, da suci rješavaju mali broj predmeta, ali se oni rijetko kažnjavaju, jer se izvlače na razne načine.

A sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Mladen Grantverger tvrdi kako je alergičan na – računalo.

Naveo je to kao jedan od razloga neriješavanja svojih predmeta, a Državno sudbeno vijeće stegovno ga je kaznilo tromjesečnim oduzimanjem trećine plaće.

“Primijetila sam da sudac Grantverger, kao predsjednik suda i još ranije dok sam bila u parničnom odjelu, neuredno ispunjava svoje sudačke dužnosti. U nekoliko navrata sam pokušala s njim razgovarati i ukazati mu na to. Međutim, on je uvijek nalazio nekako svoja subjektivna opravdanja za to”, rekla je za RTL Danas Jadranka Liović Merkaš, predsjednica Općinskinskog građanskog suda u Zagrebu.

Gotovo trideset godina sudac je zagrebačkog, jedno vrijeme i bjelovarskog suda. A ovako je izgledala njegova 2017. radna godina: Od 220 radnih dana, 71 je proveo na bolovanju. Riješio je manje od pola norme, 42 posto predmeta, što je i ukupno 40 predmeta u godinu dana.

“Glavni problem suca je: on odbija bilo kakav rad na računalu. Svi naši odjeli rade u elektroničkim sustavima u kojim moramo raditi. I kroz koje se prati rad sudaca. Svi smo mu pokušali pomoći, on je to odbijao”, govori Liović Merakš.

Ipak, dermatolozi su potvrdili: na računalo se doista može biti alergičan. Odnosno na materijale od kojih je tipkovnica načinjena. I to se može testirati. A normu predmeta sudac nije ispunio i jer, kako je rekao, nije imao odgovarajući prostor za rad. Zapisničarka, za koju zamjenu nije koristio, mu je bila na bolovanju, a nije se snašao ni na drugom odjelu kamo je premješten zbog žalbi stranaka.

„Cijela ta situacija utjecala je na mene na način da je moje zdravstveno stanje pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena“ iznio je kao obranu sudac Grantverger.

Prošle je godine također bolovao 71 dan, a ove 43. Novi postupak i za prošlu godinu već je pokrenut. “Isto tako se dogodilo i sa prošlom. Ja sam opet utvrdila da on nije ispunio svoje sudačke dužnosti”, dodaje Liović Merkaš. Do kada može tako, odluka je na Državnom sudbenom vijeću.