I TO JE MOGUĆE: Kaznili suca zbog nerada, a on tvrdi da je alergičan na tipkovnicu

Znamo svi koliko su naši sudovi spori, da suci rješavaju mali broj predmeta, ali se oni rijetko kažnjavaju, jer se izvlače na razne načine.

A sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Mladen Grantverger tvrdi kako je alergičan na – računalo.

Naveo je to kao jedan od razloga neriješavanja svojih predmeta, a Državno sudbeno vijeće stegovno ga je kaznilo tromjesečnim oduzimanjem trećine plaće.

“Primijetila sam da sudac Grantverger, kao predsjednik suda i još ranije dok sam bila u parničnom odjelu, neuredno ispunjava svoje sudačke dužnosti. U nekoliko navrata sam pokušala s njim razgovarati i ukazati mu na to. Međutim, on je uvijek nalazio nekako svoja subjektivna opravdanja za to”, rekla je za RTL Danas Jadranka Liović Merkaš, predsjednica Općinskinskog građanskog suda u Zagrebu.

Gotovo trideset godina sudac je zagrebačkog, jedno vrijeme i bjelovarskog suda. A ovako je izgledala njegova 2017. radna godina: Od 220 radnih dana, 71 je proveo na bolovanju. Riješio je manje od pola norme, 42 posto predmeta, što je i ukupno 40 predmeta u godinu dana.

“Glavni problem suca je: on odbija bilo kakav rad na računalu. Svi naši odjeli rade u elektroničkim sustavima u kojim moramo raditi. I kroz koje se prati rad sudaca. Svi smo mu pokušali pomoći, on je to odbijao”, govori Liović Merakš.

Ipak, dermatolozi su potvrdili: na računalo se doista može biti alergičan. Odnosno na materijale od kojih je tipkovnica načinjena. I to se može testirati. A normu predmeta sudac nije ispunio i jer, kako je rekao, nije imao odgovarajući prostor za rad. Zapisničarka, za koju zamjenu nije koristio, mu je bila na bolovanju, a nije se snašao ni na drugom odjelu kamo je premješten zbog žalbi stranaka.

„Cijela ta situacija utjecala je na mene na način da je moje zdravstveno stanje pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena“ iznio je kao obranu sudac Grantverger.

Prošle je godine također bolovao 71 dan, a ove 43. Novi postupak i za prošlu godinu već je pokrenut. “Isto tako se dogodilo i sa prošlom. Ja sam opet utvrdila da on nije ispunio svoje sudačke dužnosti”, dodaje Liović Merkaš. Do kada može tako, odluka je na Državnom sudbenom vijeću.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!