I TO JE MOGUĆE: Dok rat bijesni, Rusija preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a

I dok se nastavlja snažno granatiranje ukrajinskih regija, Rusija preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Media servis

Istodobno, ruski predsjednik potpisao je novu strategiju ruske vanjske politike, a izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je četverogodišnji program zajma za Ukrajinu.

Rusija danas preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda unatoč žestokim kritikama mnogih članica Saveza zbog invazije na Ukrajinu, a u sklopu redovite rotacije zemalja. Kremlj je rekao da planira koristiti sva svoja prava. Zadnji put je Rusija bila na čelu Vijeća u veljači 2022., kada je napala Ukrajinu.

Bijela kuća je u priopćenju navela kako “očekuje da će Rusija nastaviti koristiti svoje mjesto u Vijeću za širenje dezinformacija” i opravdavanje svojih postupaka u Ukrajini. “Nažalost, Rusija je stalna članica Vijeća sigurnosti i ne postoji izvediv međunarodni pravni put za promjenu te stvarnosti”, priopćili su.

Reagirao je i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. Rusko predsjedanje Vijećem nazvao je “najgorom prvotravanjskom šalom” i podsjetnikom da nešto nije u redu s načinom na koji funkcionira međunarodna sigurnost.

Nakon što je jučer na obljetnicu oslobađanja Buče taj grad obišlo četvero europskih državnika, a među njima i premijer Andrej Plenković, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je svima koji pomažu Ukrajini.

“Predstavnici gotovo pedeset zemalja sudjelovali su na našem prvom samitu u Buči. To je tek početak. Zahvaljujem čelnicima Slovenije, Slovačke, Hrvatske i Moldavije, koji su posjetili Ukrajinu, osobno podržali Buču te odali počast poginulima u tom gradu tijekom ruske okupacije.”

Istodobno, nastavlja se financijska pomoć Ukrajini. Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je četverogodišnji program zajma za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara, kao dio globalnog paketa gospodarske potpore toj zemlji.