I TO JE HRVATSKA: Žena (66) prosila, našli joj kunu i pol – dobila 10 dana zatvora!

Žena starije dobi (66), zatečena u prosjačenju na ulici, osuđena je na 10 dana zatvora uvjetno. Znači, ako je opet ulove da prosi, ići će u zatvor.

Osim zatvorske kazne, starici je oduzet i novac koji su joj dali građani. Riječ o kovanici od 1 kune, dvije kovanice od 10 lipa i šest kovanica od 5 lipa, što je ukupno točno 1,50 kuna, piše portal Danica.

“Okrivljenici se oduzimaju predmeti, a sukladno potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta, i to: jedna kovanica u apoenu od 1,00 kn (jednekune), 2 komada u apoenu od 10 lipa (desetlipa) i 6 kovanica u apoenu od 5 lipa (petlipa).

Predmeti se predaju policiji na čuvanje, a nakon pravomoćnosti ove presude postaju vlasništvo Republike Hrvatske”, navodi se u pravomoćnoj presudi. U presudi se kaže kako je 66-godišnjakinja i lani u studenom na adresi Maksimirska cesta 1 u Zagrebu, “zatečena kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje”.

“To je kod nekih građana izazvalo samilost i suosjećanje, te su istoj davali novac, dakle, odavala se prosjačenju, čime je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa joj se izriče kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) dana. No, primjenjuje se uvjetna osuda, pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenica u roku od 3 (tri) mjeseca ne počini jedan ili više prekršaja za koje joj je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene”, naglasio je sudac u presudi.

Sud je uz pomoć policije pokušavao doći do žene i uručiti joj poziv za ročište, ali nije uspio. Ustanovljeno je tek kako koristi derutni stan u Maksimiru koji joj je privremeno dodijelio zagrebački Centar za socijalnu skrb.