I TO JE HRVATSKA: Svi vlakovi HŽ-a u godinu dana kasnili dvije godine

Sustav Hrvatskih željeznica je u rasulu, a detaljni scan njihova poslovanja kojeg je Jutarnji list napravio za period unazad deset godina otkriva šokantnu sliku državne nebrige za infrastrukturni i operativni sustav koji je zapušten toliko da se treba zapitati – ima li se ovdje više išta za spašavati, pišu novinarke Jutarnjeg lista Dora Koretić i Karla Zupičić.

U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno su kasnili dvije godine, piše Jutarnji list, navodeći da je puž doslovno 10 puta brži jer dok HŽ elektrificira 800 metara pruge taj mekušac prijeđe čak 8700 metara.

Sustav HŽ-a, osim infrastrukture koja zahtijeva ogromna ulaganja, ima sistemski problem i na svim drugim razinama za koje nedostatak novca teško može biti isprika. Ne samo da se ne poštuje vozni red nego vlakovi čekaju zimi bez grijanja odnosno ljeti bez klime.

Putnicima nisu dostupne nikakve automatizirane obavijesti koje su standard na europskim kolodvorima već desetljećima, obavijesti unutar vlakova da niti ne spominjemo, a informaciju o tome zašto vlak kasni nije moguće dobiti niti od djelatnika HŽ-a.