I TO JE HRVATSKA: Srpsko selo Bogojevo šoping centar za Hrvate – sve je jeftinije

Nedaleko od graničnog prijelaza prema Srbiji kod Erduta nalazi se vojvođansko selo Bogojevo, koje postaje kraljevstvo za šoping Hrvata.

“Kupuju hranu, lijekove, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, ali i sve ostale potrepštine i to u velikim količinama jer su kod nas čak i hrvatski proizvodi poput Vegete jeftiniji. Hrvati u velikom broju dolaze tijekom cijelog tjedna”, kaže prodavačica jedne trgovine za Večernje novosti.

Selo u kojem je danas nešto više od tisuću žitelja, uglavnom starijih, jer su mladi otišli trbuhom za kruhom, uglavnom i živi od dobre trgovine s kupcima iz Hrvatske.

Jedan bračni par iz Vukovara već duže kupuje u Bogojevu, a kažu kako su kupili i tlakomjer. Najskuplji aparat za mjerenje tlaka u Bogojevu košta 400 kuna, a isti takav u Hrvatskoj košta 1.885 kuna.

Od ljekarnice je moguće čuti: “Kupuju najviše lijekove protiv bolova, koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, kao i kreme svih vrsta, sirupe, dijetetske proizvode, dječju hranu, toplomjere i razna pomagala, što je sve duplo skuplje kod njih”.

U Bogojevu je tijekom dana toliko naših kupaca da domaći kažu kako idu u nabavu rano ujutro, ili predvečer, kada nema gužvi.

I još nešto. Kada završe kupovinu Hrvati odlaze u restoran kako bi se pogostili, jer i tu su cijene mnogo niže nego u Hrvatskoj.

”Ne prođe dan bez hrvatskih posjetitelja. Neki od njih dolaze već u 11 sati. Oni nam čine 90 posto prometa”, kaže konobar lokalnog restorana.