I TO JE HRVATSKA: Sramotni “recept” države prema roditeljima djece s teškoćama

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, kojih je u Hrvatskoj manje od 6000, već godinama se bore za povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta.

Tim povodom ispred Udruga Sjena i Palčići na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Suzana Rešetar, Lidija Blažević i Željka Vučko predstavile su saborskim zastupnicima i članovima Vlade incijativu za povećanje naknade, koja je 2.328 kuna i nije mijenjana godinama, na 4.000 kuna.

Svoje razočaravajuće dojmove sa sastanka na kojem se ništa lijepoga nije dogodilo podijelele su s javnošću. Ovo je njihova objava na Facebooku:

Danas smo nas tri jutro provele na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport. Ispred Udruga Sjena i Udruga Palčići.
Oni koji su ikada bili na takvim “čajankama” znaju da tu ide red laži, red obmana, red priča od kojih ti se zamuti vid, red hvalisanja od kojega ti se počne želudac okretati i red lažne empatije i suosjećanja od kojih dobiješ iritabilni kolon.

Danas je tema bila Dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju do osme godine života. Da, točno se tako zove. Naravno da vas velika većina nije čula za to osim onih sretnika koji su ga upoznali na vlastitoj koži.
Naime, navedeni dopust u Zakonu je o rodiljnim i roditeljskim potporama. Iznosi famoznih 2328,20 kn. Nije se povećavao punih pet godina a prije pet godina povećali su ga sa famoznog iznosa od 2160,00 kn.

Uvjetovan je nizom nebuloza kao što je da roditelji u trenutku traženja istog moraju biti zaposleni. Dakle, radno sposobne ljude mičeš s tržišta rada i bacaš ih na 2328,20 samo zato jer država nije uspjela osigurati socijalne usluge i podršku njihovoj djeci. Dalje, ako jedan od roditelja dobije otkaz dok ga drugi koristi, onaj sretnik koji ga koristi, automatski ostaje bez toga prava. U prijevodu, taj koji je dobio otkaz neka preuzme brigu o djetetu a onaj drugi… Traži posao.

Nadalje, traje do osme godine života djeteta kada su djeca školski obveznici i kada djeci s težim i teški teškoćama u razvoju kao i njihovim roditeljima tek dolazi vatromet problema. Kao da nemamo onaj dio obrazovnog sustava gdje te srdačno dočekaju s rečenicom : Vodite ih među svoje.

Danas smo imale priliku od zamjenika tajnice Središnjeg ureda za demografiju i obitelj čuti kako je Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama upravo u izmjenama i dopunama. Kako se rodiljne naknade povećavaju. Kako država skrbi o djeci, mladima, obiteljima… Kako je ovoj državi važno materinstvo. Važna je i demografija.

Zato će oni uvesti i očinski dopust koji su, ne po prijedlogu EK nego samoinicijativno, podigli i koji nije limitiran… I zato, vi majke djece s teškoćama u razvoju, samo pričajte i dalje, jer citiram, uvođenje svih tih prava izniman je fiskalni učinak.
Od njegove kolegice čule smo kako je navedeni Zakon podrška roditeljstvu a ne djeci. Kako je vrlo uzak. I na kraju, kako je za podizanje djece potrebno vrijeme. Pri tome zaboravilo se na to da obiteljske prilike nisu svima iste. Da postoje samohrani roditelji. Da postoje djeca roditelja pomoraca. Da postoje obitelji koje imaju više djece s teškoćama u razvoju. Zapravo, ignoriralo se sve o čemu smo pričale.

Od bivše ministrice Nade Murganić saznali smo da se sve usmjerava na financijske potpore kao da nije imala priliku proširiti socijalne usluge i podršku te najljepše od svega da je, citiram, Hrvatska treća zemlja koja je potpisala sve međunarodne Konvencije o zaštiti prava djece, Konvencije o osobama s invaliditetom na što su oni silno ponosni jer se puno učinilo.

Nas tri smo danas bile ponosne što niti jedna od nas nije poželjela biti nasilna i što nije dobila moždani udar od količine sranja koja je ova ekipa izrekla.

Pošto smo mi to sad iznijele na površinu oni su to malo danas pogledali i već nonšalantno odlučili da ako si zdrav možeš dobiti sve. Ako nisi tko te jebe. Iliti, ako rodiš zdravo dijete može sve ali ako ne… Više sreće drugi put.

Ili kako je to u jednoj rečenici rekao zamjenik pravobraniteljice osobe s invaliditetom : Kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj ovisi o snalažljivosti roditelja.

Pa eto, ne preostaje nam ništa drugo nego prirediti spektakl i predstavu s našom djecom na ulici. Na ulici države koja se ponosi potpisanim Konvencijama i kune u materinstvo.
Tražili ste, dobit ćete.