I TO JE HRVATSKA: Silovatelj pasa slobodan – danas nastupila apsolutna zastara

S tugom moramo javiti da je s današnjim danom nastupila apsolutna zastara slučaja Ivora Ivaniševića koji je tijekom 6 godina silovao svoja 2 psa, od kojih je ženka umrla te je širio sadržaj zlostavljanja po internetu i time poticao druge na isto.

Kažu to u svom priopćenju iz udruge Prijatelji životinja, a u nastavku stoji:

Tim povodom javili smo se našim kolegama u Belgiji da ih informiramo tko tamo živi na slobodi, unatoč tome što je dvaput osuđen za ovakav stravičan zločin te da o tome obavijeste i svoje medije.

Jedino čemu se možemo sada nadati jest da je hrvatsko pravosuđe iz ovoga nešto naučilo i da se više nikada neće dogoditi da pravda zakaže na ovako ozbiljan i sramotan način. Nadu u to nam daje najava izmjena Kaznenog zakona prema kojima će se povećati maksimalne kazne za mučenje i ubijanje životinja, a time i rok za zastaru te će se napuštanje životinja napokon kažnjavati zatvorskom kaznom.

Ivanišević je sada slobodan, može nastaviti raditi gnjusne zločine, raspačavati pornografski sadržaj sa životinjama i to sve bez ljage na svojem imenu jer više nema nikakav dosje. Ovo bi ga moglo i ohrabriti pa bi mogao raditi i gore stvari.

Kako bi javnost nakon ovoga trebala imati vjere u institucije, ne znamo. Čini se kao da se uvijek na nekom koraku zapne – bilo kod komunalnog redara kojemu je prihvatljiva bačva umjesto kućice, veterinarskog inspektora koji opravdava držanje psa na lancu u polju kukuruza, veterinara koji smatra da je izudarani konj samo plah, prekršajnom sucu koji se smiluje zlostavljaču umjesto žrtvi, gradonačelnika ili načelnika koji „nije stigao“ organizirati kontrolu mikročipiranja ili se „ne zna“ tko je nadležan…

Nadamo se da će nadležno ministarstvo prepoznati i važnost uvrštavanje borbe životinja i zoofilije u Kazneni zakon i nešto jako važno – mogućnost propisivanja zabrane nabavljanja novih životinja zlostavljačima.