I TO JE HRVATSKA: Osuđeni nasilnik Daruvarac izlazi ne slobodu bez mjere opreza

Izvanraspravno vijeće Suda u Zadru ukinulo je istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu, te uz to i odbilo mjere opreza koje je predložilo Općinsko državno odvjetništvo.

Zadarsko je tužiteljstvo bilo predložilo da se Daruvarcu uvedu mjere opreza zabrane napuštanja boravišta, obveznog javljanja državnom tijelu, zabrana približavanja i uspostavljanja veze s oštećenicom te privremeno oduzimanje putnih isprava.

Kovačević, koji je nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora za brutalno premlaćivanje djevojke, u nedjelju izlazi na slobodu bez ijedne mjere opreza.

Ovako izgleda presuda koju mu je pročitala sutkinja Mitra Meštrović.

“U ime Republike Hrvatske danas objavljujem i donosim sljedeću presudu vezanu za okrivljenoga Darka Kovačevića.

Proglašavam ga krivim što je dana 28. svibnja 2018. godine u Zadru, u caffe baru Chill Out, oštećenici Loreni Gurlici s kojom je bio povremenoj vezi u cilju da je ustraši, jer je u navedeni caffe bar donio ručnu bombu, zaprijetio riječima: “Ako me prijaviš policiji, 20 godina ću biti u zatvoru, ali kada izađem ubit ću tebe i tvoju obitelj”, a što je kod oštećene izazvalo strah za sebe i obitelj.

Dana 13. lipnja 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti caffe bar, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj je dvije do tri triske, a potom je u namjeri da je teško ozlijedi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: “Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je”, istom je odgovorio “To i želim”.

U jednom trenutku Lorena je pobjegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i s njom dva, tri puta udario u umivaonik, zbog čega je oštećenica Lorena pobjegla u unutrašnjost caffe bara, gdje ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u tijelo i glavu, uslijed čega je oštećenica Lorena Gurlica zadobila teške tjelesne ozlijede.

Što se tiče djela i kazni, kazne su sljedeće: za tešku tjelesnu ozljedu kazna vam je ukupno četiri godine i šest mjeseci, a za prijetnju šest mjeseci. Ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora”.

I tijekom čitanje presude i nakon nje osuđeni je Daruvarac naoko mirno prihvatio odluku suda.