I TO JE HRVATSKA: Osuđen za “Bojnu Čavoglave” i “Za dom spremni”, ali pjevač Roso, ne i Thompson

Pravomoćnu presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku, donio je Visoki prekršajni sud.

Kako piše Jutarnji list, presudom nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego makarski pjevač Mario Roso.

On je pjesmu s pripadajućim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.

Ljut je pjevač Roso, koji pojašnjavae: “Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije”.

U presudi se kaže kako je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

“Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda.

Činjenica da je pozdravio dio autorskog umjetničkog djela, navodi se, ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Roso je, piše Jutarnji list, kažnjen novčano sa 765 kuna i plaćanjem sudskih troškova u iznosu od 200 kuna. Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud odlučio za blažu, novčanu kaznu.

 

Komentiraj